Наглата измама с колите втора ръка: как се превърта километраж

Разследване на Би Ти Ви показа, че услугата струва между 80 и 300 лева и почти всички търговци я предлагат

Актуални новини
19:31 - 03 Май 2019
7761
Наглата измама с колите втора ръка: как се превърта километраж

Пъчти към 0 клони шансът да си купиш стара кола на истински километри. Разследване на Би Ти Ви показа как търговците нагло лъжат с пробега на употребяваните автомобили. Майстори манипулират километрага, като за незаконната услуга искат суми между 80 до 300 лева – в зависимост от марката на автомобила.

В репортажа на Би Ти Ви бе показан пример с кола внос от Дания, която е обявена за продан у нас, изминала 160 000 км според километража й. Проверка в електронната система в Копенхаген за сервизната история обаче показа, че истинските километри на автомобила са близо три пъти повече - рекордните 437 000 километра!

„О, това не е най-драстичнитя пример. Рекордьорът ни е „Мерцедес“ на 1 млн. и 200 хил. км. Показваше обаче около 300 000“, споделя диагностикът Ивайло Петков. По думите му, понякога, когато се превърта километражът, се превъртала цялата история на автомобила и така изобщо не се разбирало, че има манипулации по автомобила.

В Закона за движение по пътищата е разписано – глобата за това деяние е от 2000 до 8000 лева. Няма данни обаче някой да е глобен заради това. Решението срещу манипулациите в създаване на електронен регистър и у нас. Кога ще се случи това обаче, не се знае.

Не във всяка държава има регистри, които посочват историята на автомобила. В Италия например, откъдето масово се внасят коли у нас, регистър не съществува. В Англия обаче също може да се направи проверка. Там съществува фирма, която срещу 30 паунда ти предоставя цялата история на колата, съветват диагностици.