Наглост: 2 лева билетчето във Варна, за да няма проблем с рестото

Общинското предприятие не смогвало да осигурява необходимия брой монети по 20 стотинки

Новини
17:37 - 09 Декември 2022
2401
Наглост: 2 лева билетчето във Варна, за да няма проблем с рестото

В понеделник съветниците решават дали билетчето за автобуса във Варна да стане 2 лева. 

Това става ясно от писмо от инж. Милко Лалев – директор на Общинското предприятие ТАСРУД, което предстои да бъде разгледано от Транспортната комисия към Общинския съвет в понеделник, 12 декември.

Като мотиви за исканото увеличението се посочват изменящата се икономическа ситуация в страната, промяната в цените на електрическата енегия и горивата,

както и невъзможността да се осигуряват монети за връщане на ресто.

В писмото си Лалев отбелязва, че със свое решение от 20 април 2022 г. местният парламент е променил цената на билета за пътуване на хартиен носител от машина на 1,60 лв. за 60 минути и 2,40 лв. - за 90 минути, но всички останали цени на превозни документи останаха непроменени.

По думите му след влизане на решението в сила за периода май - октомври 2022 г. е направен анализ на данните за приходите от продажба на превозни документи, в резултат на който е установено, че процентното увеличение на цената на билета не е съпоставима на изменящата се икономическа ситуация в страната, с промяната в цената на ел. енегията и горивата в световен мащаб и на местно ниво, както и други фактори, които имат отражение върху разходите при изпълнението на услугите по обществен превоз на пътници.

Според шефа на ТАСРУД общинското предприятие се е сблъскало с редица технически проблеми по събирането на приходите от машини за продажба на билети на спирки и в превозни средства на градския транспорт.

„Практиката показва, че най-често закупувания продукт от машина е билет за пътуване на стойност 1,60 лв., което налага ОП ТАСРУД да осигурява по 60 000 броя монети от 20 ст. ежеседмично, с цел връщане на ресто на клиента. Монетите са необходими за зареждане във всяка една МПБ. Изключително големият брой монети, от които се нуждаем, вече затруднява банковите институции на местно и национално ниво, с които работи Община Варна, поради липсата на такъв номинал в оборот“, обяснява директорът на общинското предприятие.