НАГЛОСТ! Актьори и певци поискаха компенсация заради коронавируса

Стотици събития бяха отменени и творците настояват за държавна помощ, за да оцелеят

Актуални новини
13:54 - 20 Март 2020
3634
НАГЛОСТ! Актьори и певци поискаха компенсация заради коронавируса

Културни дейци и организатори на културни събития поискаха подкрепа и финансова помощ от държавата, за да могат да оцелеят в кризата, предизвикана от мерките срещу коронавируса. Стотици събития, които трябваше да се състоят през март, април и май, бяха отложени или отменени. Някои от тях са обявили дати през есента и зимата, други изчакват развитието на ситуацията, трети няма да могат да се проведат или не със същата програма, защото календарите в културата и шоубизнеса и се правят поне година напред.

"Във връзка с наложената забрана за провеждане на културни събития, настояваме за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културни организации и творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. Много от нас остават без доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства", пишат авторите на писмото, адресирано до министъра на културата Боил Банов.

"В държавите от Европейския съюз и по света такива механизми се разработват, а Ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури. Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Министерство на културата за всички, работещи професионално в сферата на културата", настояват творците.

И предлагат определяне на месечна безвъзмездна финансова компенсация за независими културни институции и организации, активно работещи към настоящия момент, както и за ощетените от ситуацията творци на свободна практика, считано от 8 март 2020 г. за периода на забрана за провеждане на културни събития.

"Смятаме за наложително да се направи анализ на прогнозните загуби на независимия културен сектор в България до края на първото полугодие на 2020 г., за да се обхване размера на претърпените щети от сектора. Културата е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на националния културен пейзаж, каквито дори не можем да си представим. Обединени и мотивирани, настояваме за финансови компенсации, в контекста на загубите и на много други бизнес сектори", завършват апела си творците.

Сред подписалите са Веселин Димов от "АСТ Асоциация за свободен театър", Асен Асенов от Фондация "ЕДНО за култура и изкуства", Весела Кондакова от "Българска музикална асоциация", Петър Тодоров от Фондация "За Родопите", Мира Сталева, изпълнителен директор на "София Филм Фест" и ръководител "София мийтингс", Стефан Китанов, директор "Сoфия Филм Фест" и още десетки независими творци - режисьори, актьори, музиканти, писатели.