НАГЛОСТ: Българите в РСМ са само 3500, твърди Османи пред ЕП, вбеси нашите

Външният министър на Скопие дразни родните евродепутати, Ковачев му напомни, че никой не може да заличи българския си корен

ЕС
16:03 - 26 Април 2023
3983
НАГЛОСТ: Българите в РСМ са само 3500, твърди Османи пред ЕП, вбеси нашите

"Не сме забравили задълженията си по договора за добросъседство с България", заяви външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи пред евродепутатите от комисията по външни работи на Европейския парламент. И е успял да вбеси българската делегация пратеници в институцията с твърдение, че всъщност българската общност в РСМ наброявала... 3500 души. 

Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ гневно коментира, цитиран от "КлубZ", че

„Всички източници на тази планета показват, че в исторически план мнозинството от хората, живели в географската област Македония, са се самоопределяли като българи. След нерадостната съдба през 1944 г., с много насилие и много пропаганда, голяма част от тях се самоопределят като етнически македонци.

Но те са запазили своите български корени и много голяма част от тях са поискали българско гражданство. Ние знаем, че над 120 000 граждани на РСМ имат въз основа на българския етнически произход българско гражданство“. 

И допълва, че днес в РСМ има огромен страх човек да заяви публично българската си идентичност. Това води до подлагане на голям тормоз, срещу децата на тези хора в училище, на работното място, при кандидатстване за работа. Това води до дискриминация.

По време на дискусията обаче Ковачев бе категоричен, че всички очакват РСМ да бъде приета в ЕС колкото се може по-скоро. Според него това би помогнало да се преодолеят проблемите от миналото.

Все пак Османи бързичко е самотуширал страстите, като заявява, че Скопие не било забравило задълженията си към София по договора за добросъседство. 

"Все още виждаме политици, които предизвикват обществото, за да спечелят няколко допълнителни гласа. Целта на Република Северна Македония е да създадем перфектно общество. Българската общност в Република Северна Македония се състои от около 3500 души, според последното преброяване. Посланието на нашата държава е, че отношението към всеки гражданин ще бъде еднакво", обобщи той.

Имам послание към нашите български приятели - не сме забравили задълженията си по договора и двата протокола. Лично наблюдавам работните групи, които следва да изпълнят задълженията и скоро ще представим резултатите от работата, свързана с речта на омразата, за пострадалите в епохата на комунизма и за прилагане на препоръките на Европейската комисия за историческите въпроси, добави Османи.

Той призова за уважение от българска страна и изрази увереност, че след съставянето на новото правителство в София ще възникнат необходимите условия за напредък.

Приложението на споразумението от Преспа и договора с България за добросъседство, основано на диалога и при взаимно уважение и в духа на европейските ценности, ще остане първостепенна задача.

Република Северна Македония допринася за задълбочаване на добросъседските отношения в региона, за сътрудничеството и сигурността. Правителството ще положи максимални усилия за прилагане на необходимите реформи, включително по отношение на конституционните промени, за да бъде отворена първата преговорна глава с ЕС до края на годината, заяви Османи.

Голяма част от обществото все още не е убедена, че предприехме правилната стъпка, трябва да ги убедим, че скоро ще се почувстват видимите последици, посочи той по повод стъпките на Скопие за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Поставили сме си за цел да бъдем напълно готови да поемем отговорностите на членството в ЕС до края на 2030 г., отбеляза министърът.