Наглост: „Франкофоли” се оказа частен фестивал

Бившата зам.-кметица Христина Шопова лиши Благоевград от културното събитие, сега стана шефка на феста

Актуални новини
19:08 - 28 Януари 2020
5301
Наглост: „Франкофоли” се оказа частен фестивал

Бившата зам.-кметица на Благоевград Христина Шопова потвърди обвиненията на настоящия благоевградски кмет Румен Томов, че фестивалът „Франкофоли” е бил частен - на нея и тогавашния градоначалник – проваления гербер Атанас Камбитов.

След като загубиха властта и се изтеглиха в София, двамата се похвалиха, че преместват там и фестивала, а вчера стана ясно, че самата Шопова му става директор. Явно за да не дразни много благоевградчани, тя се е представила в електронната медия, която започва реклама на „Франкофоли“, с бащиното си име Борисова.

За разлика от Благоевград, където в продължение на 5 години щедро пилееха общински пари за фестивала, а входът за концертите беше безплатен, в София организаторите явно са ударили на камък с отпускане на средства от общинския бюджет на столицата и ще финансират феста с продажба на билети.

Те ще са доста солени – 90 лева за един ден на фестивала и 130 лева за двете вечери, като са хвърлили и въдицата, че най-върлите меломани могат да си купят първите 1000 фестивални билета на преференциална цена от 100 лева.

Темата с фестивала и харчовете около него се оказа един от най-горещите картофи на новата и стара управа на Благоевград. След като Р. Томов огласи разговора си с директора на фестивала Жерар Понт, който му заявил в прав текст, че е говорил с Атанас Камбитов и Христина Шопова и те двамата ще го организират в София, на секундата Камбитов репликира от профила си във фейсбук, че „за да бъде „Франкофоли“ в София, заслугата е изцяло на новия екип”.

После екскметът сподели подозрението си, че идеята на Томов да даде на прокурор многократно набъбналите разходи за петото издание на фестивала в Благоевград било „поредният балон с цел отклоняване вниманието на гражданите”. “Така че – дерзайте, само че това няма да върне фестивала!”, ехидно препоръча Камбитов на новия градоначалник.