Наглост без граници: Путин избухна с нова, 9-а поред яхта (снимки, видео)

Корабът "Виктория" струва над $ 50 милиона и стои на пристанище в Истанбул от края на октомври

Ексклузивно
17:09 - 20 Ноември 2023
7422
Наглост без граници: Путин избухна с нова, 9-а поред яхта (снимки, видео)

Руският президент Владимир Путин има нова суперяхта - 71-метровата "Виктория", на стойност над 50 милиона долара. Мощната машина стои в пристанище в Истанбул от края на октомври. Това е деветата известна яхта на Путин, пише екипа, разследващ покупката, от независимия "Център "Досие".

Според тях плавателният съд е бил заложен в отбранителния завод "Севмаш" през 2005 г., но е завършен едва през 2019 г. Формално той принадлежи към структурите на милиардера и близък приятел на президента Путин Генадий Тимченко.

Путин на борда на една от яхтите си

Поради голямото забавяне на строежа на "Виктория“ Тимченко, за да оправдае доверието на президента, поръчал още една яхта за Путин – 140-метровата "Шехерезада“, разказва пред "Център "Досие“ познат на бизнесмена.

Общо в "Севмаш" са построили две яхти за президента – освен "Виктория" това е и яхтата "Грейсфул" (Graceful).

Собственик на новата яхта "Виктория" формално е фирма "Паер", а управител е "Фазар-Инвест". Двете компании са свързани помежду си и са част от групата юридически лица на Тимченко. Структурите се финансират чрез организацията "Веста", която насочва средства и към газовия проект на милиардера в Узбекистан. От 2020 г. "Фазар-Инвест" е получила 1,86 милиарда рубли. Тези средства са използвани за скъпи покупки за яхтата и нейните пътници.

Путин и Кабаева се радват на поредната придобивка. Рисунка: "Център "Досие"

Яхтата "Виктория" е базирана в Сочи и периодично достига до нос Идокопас, където се намира дворецът на Путин. Близо до носа корабът изключва своята AIS (система за автоматична идентификация) и изчезва от радарите.

Екипажът на "Виктория" включва моряка Алексей Макаров, който преди това е работил на другата лодка на Путин - "Шелъст", и стюардесата Инна Ермак, която е сестра на възпитаника на академията на Федералната служба за охрана Александър Ермак, който е част от екипажите на "Шехерезада" и "Грейсфул". Бившият капитан на "Виктория" Алексей Алексеев в момента командва яхтата "Юнивърс" на Дмитрий Медведев.

Гимнастичката Наталия Белугина, първа приятелка на Алина Кабаева, на фона на яхтата "Виктория"

Подобно на другите яхти на Путин, Виктория е пълна с ултраскъпи предмети. Така например пръстените за салфетки на кораба струват 76,5 хиляди рубли, плажните кърпи - 216 хиляди, шахът - 146 хиляди, таблата - 321 хиляди. В същото време на борда на суперяхтата има телевизор със свързан пакет от канали за деца.

Антуражът на Путин не крие суперяхтата в Сочи. Разследващите от "Център "Досие" са открили "Виктория" в акаунта на Наталия Белугина, художествена гимнастичка и хореограф-постановчик на фестивала "Алина", който се провежда ежегодно от половинката на самодържеца Алина Кабаева. Самата Кабаева, според приятел на бившата спортистка, редовно използва този съд.

Интериорът на яхтата "Виктория" е зашеметяващ

Общо Путин има девет яхти: 54-метровата "Чайка" (наричана преди това "Сириус") на стойност 30 милиона евро, 46-метровата "Шелъст" (23,9 милиона долара), 82-метровата "Грейсфул"(100 милиона долара), 37-метровата "Алдога" (14 милиона долара). -16 милиона), 32-метровата "Хера" (12,2 милиона долара), 57-метрова "Олимпия" (37 милиона долара), 38-метровата Орион (около 15,5 милиона долара), перлата в короната - 140-метровата "Шехерезада" (583,1 милиона евро) и настоящата "Виктория".

Вижте видеоразследването на "Център "Досие":