НАГЛОСТ! Митрофанова от Шипка: Навални сам си избра тази съдба

Разбирате ли - затворът не е санаториум, тросна се на медиите посланичката на Русия

Политика
17:11 - 02 Март 2024
6894
НАГЛОСТ! Митрофанова от Шипка: Навални сам си избра тази съдба

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова днес се изкачи на връх Шипка и заедно с дипломати от руското посолство положи цветя на Паметника на Свободата. Ден преди Националния празник на България - 3 март, когато се отбелязва краят на Руско-турската освободителна война, в отговор на журналистически въпроси, тя коментира смъртта на опозиционера Алексей Навални. Критик номер 1 на Кремъл умря при странни обстоятелства в наказателна колония в Арктика, наречена "Полярен вълк".

"Нищо не мога да ви кажа за смъртта на Навални. Не мисля, че е това, което вие мислите - "Владимир Владимирович е издал заповед да го премахнат". Не ме разсмивайте, моля Ви! Разбирате ли - затворът не е санаториум. Той сам си избра тази съдба", обяви посланичката, цитирана от БНТ.


Дълги опашки от желаещи да се сбогуват с Алексей Навални се извиваха до късно снощи пред Борисовското гробище в Москва. От Кремъл остават все така лаконични за смъртта и погребението на опозиционера.

„Де­нят на сключ­ва­не­то на Сан­с­те­фан­с­кия ми­рен до­го­вор е све­ще­на да­та не са­мо за Бъл­га­рия, но и за Ру­сия. То­зи ден е три­умф за всич­ки, ко­и­то са се сра­жа­ва­ли за сво­бо­да­та на бъл­га­ри­те - на бой­но­то по­ле, в ти­ла, в болниците. Той увен­ча­ва с по­бе­да Рус­ко-тур­с­ка­та вой­на от 1877-1878 г. и на­ве­ки дарява им­пе­ра­тор Алек­сан­дър II с гор­до­то име Ос­во­бо­ди­тел", отбеляза в словото си на Шипка Митрофанова.

Посланикът и служители на посолството поднесоха цветя и на монумента в село Енина (Старозагорска област), издигнат на мястото на погребението на руски воини, загинали по време на Руско-турската Освободителна война.