Наглост: PCR тестът удари 400 лева

Здраве
15:20 - 01 Юли 2021
7309
Наглост: PCR тестът удари 400 лева

Година и половина след началото на пандемията PCR тестът за установяване на коронавирус удря високи стойности от порядъка на 400 лева, при положение, че наскоро бе обявено официално, че в световен мащаб консумативите за изследването струват не повече от 15 лева. Явно не така мислят обаче братята македонци, тъй като на международното летище в Скопие цената за PCR тест е 12 000 македонски денара, което според курса към българския лев е малко над 380 лева, увериха се лично репортери на Lupa.bg.

Цената на бързия антигенен тест на аеродрома в столицата на Република Северна Македония е 1500 денара, което прави около 47 лева. Проверка на Lupa.bg показа, че частните лаборатории на летището в западната ни съседка доста изпреварват България в това отношение и печелят луди пари от ковид тестове. Летището в Скопие се оказа и доста по-натоварено от софийското например, като една от причините за големия самолетен трафик над македонската столица е, че в момента в страната няма ограничения и чуждите туристи и граждани се пускат без изисквания за тестове, ваксинации  и карантини.

От друга страна обаче чуждите авиокомпании и другите страни налагат ограничения и затова на много граждани от чужди държави им се налага да си правят PCR или бързи антигенни тестове преди да се качат на самолет от Скопие. Така например повечето страни от Европейския съюз не признават руските ваксини и пускат руски граждани на териториите си само след отрицателен PCR тест. Москва отговаря реципрочно и също не признава западните ваксини и засега пуска във федерацията само определена категория граждани и то след представени отрицателни тестове за ковид-19.

В сравнение с летището в Скопие, желаещите да си направят ковид тестове на аеродрома в София направо минават "тънко". Там частните лаборатории не дерат чак толкова и правят PCR тест срещу 130 лева, като изследването става готово за 2 часа. Антигенният тест струва 75 лева и научавате резултата си до 20 минути.

Ако искате да минете още по-евтино то може да си направите тестове преди тръгване и в мобилните лаборатории пред спешната болница "Пирогов". Цената на бързия антигенен тест там е 30 лева.