НАГЛОСТ ПО САНДАНСКИ: Шефът на болницата нямал инструкция за ваксините, не е виновен

Общество
08:20 - 15 Януари 2021
4151
НАГЛОСТ ПО САНДАНСКИ: Шефът на болницата нямал инструкция за ваксините, не е виновен

"Нямам информация за съдържанието на доклада по проверката, трябва да бъде изготвен протокол, който да ми бъде връчен, към днешна дата нямам такъв. При първите ваксинации нямаше подробни инструкции и не се чувствам виновен, че съм ползвал всички предоставени от РЗИ ваксини." Това каза пред БНТ д-р Илия Тонев, управител на "Югозападна болница", където бяха ваксинирани дъщеря му и общински съветници. 

"Дъщеря ми беше добавена в последния момент към списъка с ваксиниране, за да не бъдат похабени ваксини. Аз имам 2 деца - другото ми дете не е ваксинирано - явно не съм бил с подготвен план да уредя дъщеря си, след като другото ми дете не е облагодетелствано", добави той.

"Кампаниите още не са организирани по начин, по който да гарантират употребата на голям процент от доставените ваксини. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, много персонал се отказваше по една или друга причина. Говорили сме по телефона да се действа според обстановката с идеята да се оползотворят всички налични ваксини", каза още д-р Тонев. 

"За всичко съм написала обяснение и съм го предала на проверяващите. Допълнително ми поискаха флакон от използваната ваксина. От РЗИ съм получила поискване номер 2 без да ми предоставят срок на годност. Питах ги докога е, те устно ми казаха - до 10 включително, не до 11-ти", каза сестрата, приела ваксините. 

"Вече сме взели мерки, за да не се повтаря случая. Изготвени са подробни листове с подробна информация за всеки кандидат за ваксинация, предстои ваксинация на 50 души, събрана е информация кой желае да му бъде поставена втора доза. Мисля че през следващата кампания няма да имаме проблеми от този характер", каза още управителят на болницата.