Наглост в Lupa.bg: Стая под наем в София удари 450 лева

Брокерски схеми вбесиха квартирантите, агенциите лъжат и хазяите

Общество
17:00 - 25 Юни 2019
9022
Наглост в Lupa.bg: Стая под наем в София удари 450 лева

Стая под наем в София струва вече между 400 и 500 лева, установи проверка на Lupa.bg из брокерските къщи. Наглостта на търговците на жилищни площи в столицата мина всякакви граници, след като вбесиха социалните мрежи с обява за наем на стая с общо ползване на кухня, хол и дори санитарен възел с още цели 3 помещения с различни ползватели от баснословните 450 лева.

В сумата не се включва нито удобство като отделен балкон, нито поне ползването на собствена мивка, каквато практика съществува на много места в Западна Европа при делбата на апартамент. 

Става въпрос за кооперация на прясноремонтираната улица "Граф Игнатиев", където повечето сгради все още не са санирани, а ако имат асансьор до горните етажи, това се води лукс, оскъпяващ наема с още поне 50 лева на месец. Търсещи квартири в София избухнаха с коментари във фейсбук: 

"Така ли ще избивате ипотечния кредит за имота?", "Най-добре дайте стаята за 450 евро, много е евтина" и "Живееш на "Графа", ама като просяк, на хляб и сол". 

По информация на Lupa.bg обаче не хазяите са виновни за космическите суми, предлагани за самостоятелна стая, а брокерите, които им гарантират, че ще печелят по 2000 лева на месец от ползването на имота, а след това той се "разпарчетосва" между три-четири млади семейства, студенти или току-що започнали работа програмисти, без знанието на собствениците. 

Другата схема на агенциите, някои от които работят без лиценз, е да искат не 50% от наема като комисиона от квартирантите, а по цели 75 на сто. Като се сметне и депозитът, и тя, а и самият наем за стаичката на "Графа", желаещият да се нанесе в топцентъра на столицата трябва да се бръкне с 1235 лева - доста над средната заплата за града. За сравнение, стая под наем между Манхатън и Харлем в Ню Йорк с наем от 115 долара на седмица изглежда така: