НАГЛОСТ! Въпреки теча на данни: НАП си раздаде 30 млн. лева бонуси

От януари шефката на агенцията Галя Димитрова получава 5500 лв. месечно

Актуални новини
20:30 - 23 Февруари 2020
13811
НАГЛОСТ! Въпреки теча на данни: НАП си раздаде 30 млн. лева бонуси

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) са получили над 30 млн. лв. бонуси за постигнати резултати през изминалата година, съобщи Би Ти Ви. Материалното стимулиране се е случило на фона на безпрецедентния теч на лични данни на милиони български граждани.

В същото време НАП обжалва глобата от 5,1 млн. лв., наложена им от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради теча на данни.

Изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова заяви, че на 70 души са били спрени бонусите, но само за едно тримесечие. На следващото те са получили своите допълнителни материални стимули. 

„В тези 70 човека се включва целият ръководен състав на агенцията и всички колеги, които са пряко свързани с информационни системи и информационна сигурност - не са получили за едно тримесечие“, казва Галя Димитрова. 

Изпълнителният директор на НАП уточнява, че бонусите на въпросните хора са били „замразени” само за едно тримесечие, защото през следващите месеци „са положили извънредни усилия за оптимизиране на дейностите ни свързани с информационната сигурност“.

Според нея цялостните резултати, които агенцията е постигнала напълно обосновават бонусите, които служителите са получили. 

„Резултатите, които постигна НАП, които са резултат на всички на целия екип на НАП и са рекордни за миналата година - почти 24 млрд. лв. приходи и ръст от почти 3 милиарда – мисля, че това обосновава това, че служителите на НАП заслужават да получат бонуси“, казва Димитрова.

На въпрос дали усилената работа компенсира допуснатата грешка и изтичането на данни, Галя Димитрова отговори: „Говорим за неща, които няма как да сравняваме“.

Наскоро гръмна и друг скандал, свързан с НАП – със свое решение правителството увеличи основната месечна заплата на изпълнителния директор на агенцията Галя Димитрова на 5500 лева, считано от 1 януари 2020 г. Увеличението е свързано с повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г.