Наградиха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Делото за разпространение на радикален ислям бе образувано на 4 юни 2009 г.

Новини
13:39 - 20 Май 2019
2647
Наградиха прокурора по делото срещу Ахмед Муса

Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора по делото за разпространение на радикален ислям Недялка Попова от ОП-Пазарджик, следовател Даниела Янева от ОСлС към ОП - Пазарджик, и екипа от ДАНС, работили по случая, за образцово изпълнение на служебните им задължения.

Делото за разпространение на радикален ислям е образувано на 4 юни 2009 г. В хода на разследването е установено, че се касае за нелегална структура на ислямската организация "Ал Уакф Ал Ислами", в която участват български граждани, завършили Ислямски университет в Медина, Саудитска Арабия. Ръководителите на структурата развиват дейност по налагане и утвърждаване идеологията на радикалния ислям - "салафизма" . Организацията е развивала дейност на територията на три области - Пазарджишка, Благоевградска и Смолянска.

На 4 ноември 2010 година са направени искания до ОС - Пазарджик за претърсване на жилища и помещения, ползвани от организацията. На 6 новмри 2010 г. е проведена операция на територията на трите области от прокуратурата и агенти на ДАНС, като са иззети множество вещи, литература и пари.

Обвинителен акт в ОС Пазарджик е внесен на 14.06.2012 г. срещу 13 лица. Делото е известно като "Делото срещу 13-те имами".

С присъда от 2014 г. на ОС Пазарджик са осъдени на лишаване от свобода: Саид М. от Сърницаедна година условно и 3000 лева глоба. Абдуллах С. от с. Кандови, общ.Велинград - девет месеца лишаване от свобода и 3000 лева глоба. Ахмед Муса от Пазарджик - една година лишаване от свобода с прибавени 3 години от предишна присъда и глоба в размер на 5000 лева. На останалите е постановена глоба.

Присъдата е протестирана и обжалвана пред Апелативен съд - Пловдив. Съдът постановява глоби за Саид М. и Абдулах С. На Ахмед Муса наказанието е увеличено на 2 години лишаване от свобода.

Следва обжалване на въззивната присъда пред ВКС от Ахмед Муса, присъдата е отменена в цялост, включително и в частта, в която е влязла в сила за глобите. Върховният касационен съд връща делото на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане.

Апелативен съд - Пловдив разглежда делото, като в него участва наблюдаващия прокурор от ОП - Пазарджик Недялка Попова. На 30 март 2018 г. Апелативен съд - Пловдив потвърждава присъдата на Окръжен съд - Пазарджик спрямо Ахмед Муса Присъдата отново е обжалвана от подсъдимия пред ВКС.

На 25 арпил тази година Първо наказателно отделение на ВКС осъжда Ахмед Муса на 1 година лишаване от свобода. Към нея е присъединено и наказание от предишна присъда на Окръжен съд - Пазарджик, в сила от 20 ноември 2004 г. от 3 години лишаване от свобода. Остава и глобата в размер на 5000 лева.

Ахмед Муса Ахмед е задържан още същия ден и приведен в затвора в Пазарджик за изтърпяване наобщо наказание от 4 години лишаване от свобода.

Припомняме, на 3 април 2018 г. стана ясно, че е започнала проверка заради интервю на прокурор Попова пред пловдивския сайт Трафикнюз, с който тя предупреждава за опасни тенденции в българското общество.

От Главното мюфтийство последва незабавна реакция, като бе свикано извънредно събрание на Висшия Мюсюлмански съвет.

Прокурор Попова е един от обвинителите по второто дело срещу Ахмед Муса, който беше и един от обвиняемите по делото за радикален ислям срещу 13-те имами от Пазарджик, което започна през 2010 година.

Обвинението е за проповядване на антидемократична идеология и религиозна омраза. В края на миналата година съдът в Пазарджик реши да пусне под гаранция Ахмед Муса - подсъдим за разпространение на радикален ислям.

През декември 2017 г., окръжният съд в Пазарджик освободи Ахмед Муса от ареста.

Срещу Муса бяха повдигнати обвинения за проповядване на радикален ислям, религиозна омраза и идеите на "Ислямска държава" и след като имамът прекара 3 години в ареста, неговият защитник представи бележка, че неговата гаранция е платена.

Тогава, гаранцията на Муса беше определена в размер на 7 500 лв.