Награждават ген. Мутафчийски с орден "За военна заслуга" с мечове

Шефът на ВМА е сред доайените в българската хирургия

Общество
19:05 - 04 Септември 2024
1171
Награждават ген. Мутафчийски с орден "За военна заслуга" с мечове

Службното правителство на Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски да бъде награден с високото държавно отличие - орден "За военна заслуга" I степен - с мечове. Правителството издига генерала за наградата във връзка с проявените от него изключително големи заслуги към Република България в развитието на науката и практиката в сферата на военната медицина и здравеопазването, съобщава правителственият пресцентър.

Проф. Мутафчийски е пръв във въвеждането на революционни техники, равнявайки се по най-иновативното медицинско знание и практика в света, затвърждавайки лидерските позиции на Военномедицинска академия като високотехнологична болница, мощен диагностично-лечебен и учебно-научен комплекс в системата на българското здравеопазване - военно и цивилно, прилагайки световните постижения в медицинската наука. Проф. Мутафчийски е сред доайените в българската хирургия.

Генерал-майор Мутафчийски има безспорен принос за реализирането на първия в историята на България проект "Военен лекар", стартирал през 2017 г., благодарение на успешното сътрудничество между ВМА, ВВМУ "Никола Вапцаров", МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов"-Варна, изтъкват от своя страна от ВМА.

Първият випуск се дипломира в края на 2023 г. Към момента по специалността се обучават 114 курсанта, а в началото на месец октомври 2024 година своите първи офицерски пагони ще получат и представителите на втория випуск.

Генералът и ръководител на ВМА оглавяваше и националния щаб за борба с пандемията от коронавирус в първите месеци след появата на заразата.