Награждават Васил Банов с орден "Кирил и Методий"

Култура
11:13 - 08 Август 2024
703
Награждават Васил Банов с орден "Кирил и Методий"

Правителството реши на заседанието си вчера да предложи на Президента да издаде указ за награждаването на Васил Банов с орден "Св.Св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. 

Васил Банов е един от най-обичаните български актьори, който оставя ярка черта в българската култура с актьорските си превъплъщения.

Роден на 20 юли 1946 г. г. в град Карлово избира за свой професионален път актьорската професия и днес в творческата му биография присъстват десетки театрални, филмови и телевизионни роли. Изявява се още в телевизионния театър, а гласът му е познат на родната аудитория с озвучаването на Татко Смърф в популярния филм „Смърфовете“.

Филмографията на Васил Банов включва близо 100 роли в кино и телевизионни продукции като "Иван Кондарев", "Записки по българските въстания", "Капитан Петко войвода", "Дунав мост'', "Хайка за вълци", "Изпепеляване", "Столичани в повече", "Седем часа разлика", "Дървото на живота", "Откраднат живот" и много други.

На сцената едни от най-запомнящите се негови превъплъщения са Председателят, Дон Карлос и Каменният гост в "Малки трагедии" на Александър Пушкин, Рали в "Боряна" от Йордан Йовков, Д'Артанян в "Тримата мускетари" по Александър Дюма, Подкальосин в "Женитба" от Николай Гогол, Еди в "Побъркани от любов" от Сам Шепърд, Големия в "Открито небе" от Славомир Мрожек, Бай Гатьо в "Дърво без корен" от Николай Хайтов, Селим бей в "Железният светилник" от Димитър Талев, Сава Попович в "Когато гръм удари" от Пейо Яворов и др.

Актьорът се отличава със собствен почерк, с който успява да рисува плътни образи, които вълнуват. При него нищо не е елементарно нито в общуването, нито в професията и на ниска цена в думите. Отличава се със силен и мощен характер, което се вижда и в персонажите в които се превъплъщава на сцената и на екрана.

Васил Банов е актьор и творец, който защитава българската култура със своята професия и талант, подчертават от правителствената пресслужба.