Нахлу ли полиция в СБЖ?

Актуални новини
18:35 - 13 Ноември 2020
6834
Нахлу ли полиция в СБЖ?

Какво се случва в Съюза на българските журналисти (СБЖ) и наистина ли е нахлула полиция в сградата на синдиката на столичната улица "Граф Игнатиев"? Този въпрос обиколи медийната гилдия през последните часове, след като сутринта известният разследващ журналист Анна Заркова хвърли бомбата, че ченгета за нахлули в СБЖ и проверяват как е било проведено последното отчетно-изборно заседание на Управителния съвет преди десетина дни.

Новината, пусната от Заркова обиколи всички медии. Самата тя бе избрана за главен секретар на СБЖ, чийто председател за пореден мандат стана Снежана Тодорова. От полицията поясниха, че е извършена проверка във връзка със сигнал за непроведено общо събрание на Съюза на българските журналисти и фалшифициран протокол от него и други нарушения. Самата проверка е била преди 10 дни. Извършил я е 1 полицай, който е поискал документи и след това си е тръгнал. Полицаят дори е уведомил председателката на съюза Снежана Тодорова, че ще отиде на проверка.

Журналисти се възмутиха от писанията на Анна Заркова и я обвиниха, че разпространява непроверени новини. "Внимание! Никаква полиция не е нахлувала в СБЖ! Това е фейк! Чакам логично обяснение от авторката на фейка - Анна Заркова, член на УС на СБЖ", възмути се Велислава Дърева. 

Къдринка Къдринова, което е в новия Управителен съвет пък написа: "С цялото ми уважение, Ани, как може така безотговорно да поднасяш и разпространяваш откровена манипулация... Никаква полиция не е нахлувала...Хвърляш фалшиви "бомби", все едно си търсиш личен PR. И драсваш клечката на Съюза на българските журналисти, за да изглеждаш по-добре на отблясъците."

Къдринова дори пише, че днес сутринта е имало среща с испанския посланик Н. Пр. Алехандро Поланко с медиите. След което Къдринова пише: "Една вероятно иначе много мила и добронамерена колежка от новото ръководство на СБЖ, в което наскоро бях избрана и аз, изглежда е решила да си прави някакъв странен PR на гърба на този 125-годишен Съюз... Бях като зашеметена от въпросите и чак по-късно разбрах, че това лице било написало в неговия си Фейсбук една умопомрачително невярна интерпретация: "Пратиха полиция в Съюза на българските журналисти. Щяла да проверява журналистическото общо събрание, което се състоя преди няколко дни..." Нататък същото лице се опитва нещо си там да обяснява как СБЖ уж бил в кома, пък се събудил, пък не знам си какво... Нищо друго, освен груба и примитивна манипулация не е всичко това! И поредно голямо мое лично разочарование... Защото същата тази колежка аз доскоро приветствах и ѝ се радвах за ръководната ѝ позиция в СБЖ. И дори не ми хрумваше, че някой може така евтино и примитивно да употребява една 125-годишна журналистическа организация, за да си прави личен PR...

Защитата на журналистическите права и на свободата на словото са свещени и с тях е недопустимо да се жонглира, за да се търси изкуствено обществено внимание. Проблемите на журналистиката и на общественото развитие в България са прекалено дълбоки и сериозни, за да си позволява някой подобни евтини номерца. Да, СБЖ е атакуван заради принципните си позиции и независимостта си, да, притискан е, да, от различни посоки се отправят поръчкови и брутално изкривени и лъжливи обвинения срещу него, да, тече рутинна проверка по редовните оплаквания от недоволни от последното Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ", завършва поста си Къдринка Къдринова.