Находка: Откриха древно селище в Искърското дефиле

Култура
10:24 - 25 Юни 2021
3641
Находка: Откриха древно селище в Искърското дефиле

Изненадващи находки по време на спасителни разкопки по новото трасе на главен път E-79. Археолозите опитват да си отговорят на много въпроси, след като установиха 4 исторически пласта върху терен с дължина 600 метра.

В събота там влиза комисия, която да прецени кога разкопките да бъдат прекратени и да започне изграждането на новия модерен път.

Павел всеки ден минава над 70 километра, за да участва в спасителните разкопки в района на главен път Е-79.

 “Много е интересно! И все пак това го правим за целия български народ и за нашите деца и внуци. Доизучаваме как са живели нашите предци на тази земя, която наследяваме. Все пак това е културно наследство на цяла България”, категоричен е Павел Петров.

А теренът всеки ден носи изненади на археолозите.

 „Това, което е интересно, че имаме няколко периода като последния, средновековието почти е унищожил халколитните, ранножелезните пластове и ями и ранно неолитните, което е интересното в този район. За първи път се хваща и то ранен неолит”, посочва д-р  Вивиана Митева.

Повече от 10 години учените търсили такъв исторически пласт в околностите.

„Не можахме да намерим. Ето, че дойде тоя момент именно по време на тези спасителни проучвания”, каза пред Нова тв археологът Георги Ганецовски.

Това, което е впечатляващо е, че става въпрос за селище, което е разположено именно тук, на входа на Искърското дефиле, ако се движим от посока север към юг.