Най-бързият пианист в света раздава в София картички с автограф за рождения си ден

До 11 септември билетите за концерта на Питър Бенс се продават с 20% отстъпка

Култура
13:23 - 05 Септември 2023
2874
Най-бързият пианист в света раздава в София картички с автограф за рождения си ден

Пианистът виртуоз Питър Бенс раздава картички с автограф на своите почитатели по случай днешния си рождения си ден. Това съобщават организаторите на концерта от Gost, който пианистът ще изнесе в зала 1 на НДК – на 12 март 2024 г.

На 5 септември музикантът става на 32 години, по този повод организаторите правят подарък на неговите фенове, пускайки билети с 20 процента отстъпка – от днес до 11 септември. Към всеки билет ще има картичка с автограф.

През 2018 година в зала „България“ бе първото гостуване на пианиста у нас. На следваща година той се върна за концерт в зала 1 на НДК.

Питър Бенс е роден на 5  септември 1991 г. в Унгария. Започва да свири на пиано на 2-годишна възраст, на 7 пише първата си композиция, а на 11 създава първия си албум, повлиян от Моцарт и Шопен. След класическото образование в академия „Ференц Лист“, в Будапеща, Унгария, Бенс се мести в САЩ, където завършва пиано и композиране на филмова музика в престижния музикален колеж „Бъркли“ в Бостън.

От малък се увлича и от рок и поп музиката, и особено вдъхновение за него представлява творчеството на Майкъл Джексън. Харесва и музиката за кино. Докато учи в Бостън, се запознава с Джон Уилямс, един от кумирите му в света на музиката и автор на саундтрака към „Междузвездни войни“. Това го подтиква да започне да прави импровизации на известни парчета. През 2015 г. пуска първото си видео в интернет, което го превръща в сензация.

Известен е и като най-бързият пианист в света според Книгата на рекордите „Гинес".