Най-бедните няма да плащат съдебни такси

Актуални новини
14:32 - 08 Януари 2021
1253
Най-бедните няма да плащат съдебни такси

Най-бедните у нас няма да плащат съдебни такси по дела, които водят. Това предвижда една от точките от екшън-плана на правителството за реформи в съдебната власт и борбата с корупцията. Документът е изготвен в отговор на препоръките, отправени към страната ни в първия общоевропейски доклад за върховенството на закона в страните членки на ЕС.

В него е записано, че хората, които имат право на правна помощ, се предвижда да бъдат освободени от съдебни такси. Освен това кабинетът има намерение да понижи прага за достъп до правна помощ и да намали размера на съдебните такси за образуване на дела. Тези теми са дадени за разработване на Министерството на правосъдието и Националното бюро за правна помощ. За въвеждането им пък е предвиден срок от 3 години.

В срок до 6 месеца пък е предвидено изготвяне на експертни предложения за законодателни промени в НК и НПК, включващи декриминализиране на „провокацията към подкуп“. Освен това законодателните промени трябва да доведат и до детайлно регламентиране на процедура по осъществяване на подобна дейност от служители под прикритие в съответствие с решения по дела на Европейския съд по правата на човека.

В тях е разписано изискването за даване на гаранции за липса на принуда по отношение на длъжностното лице и безспорно доказване, изключващо възможността за злоупотреба. Другите промени пък трябва да предвиждат по-тежки санкции при установен конфликт на интереси, както и мерки за защита на лицата, подали сигнали за корупция. Заложено е отпадането на прекаления формализъм на българския наказателен процес.