Най-богатата фамилия в Италия спечели $3 млрд. с бисквити

Личности
20:11 - 11 Август 2020
4756
Най-богатата фамилия в Италия спечели $3 млрд. с бисквити

Микеле Фереро помогна за представянето на шоколадите Nutella и Kinder на света, превръщайки бизнеса за сладкарски изделия на италианското семейство в глобален гигант с годишни продажби за около 10 милиарда долара, пише Bloomberg.

Неговият син Джовани обаче чертае свой собствен път.

Нетните активи на инвестиционната компания на Джования CTH се увеличиха с 40% през миналата година до 2,8 милиарда евро (3,3 милиарда долара), показват документи.Сред причините за ръста е покупката на датския производител на бисквити Kelsen Group за 300 млн. долара.

Джовани “установи присъствието си на по-широкия пазар на пакетирани сладкарски изделия” с CTH, коментира директорът на базирана в Брюксел компания, която помага за управлението на богатството на Фереро.

Подобен ход ще “представлява важно решение по отношение на ограничаване на рисковете при продуктовите категории и географския обхват”, добавя той.

Подобно на Фереро много от най-богатите хора в света диферсифицират богатствата си. Основателят на Zara Аманисио Ортега - най-богатият човек в Испания, инвестира в недвижими имоти по целия свят, докато съоснователят на Microsoft Бил Гейтс насочи средства към различни сфери - от железопътния до земеделския бизнес и строителни компании.

Бизнесът на Фереро стартира със семейна сладкарница в северната част на Италия, която използва лешници като начин за компенсиране на ограничените доставки на какао. След Втората световна война тя се разраства до компания за сладкарски изделия, като отваря свои фабрики и офиси. През 60-те години на миналия век компанията пуска шоколадите Nutella и Kinder, както и бонбоните Tic Tac, а по-късно увеличава продуктите си и с бонбоните Ferrero Rocher.

CTH е създадена през 2016 г. и притежава дялове в белгийския производител на сладки Delacre и американската компания за сладки изделия Ferrara в допълнение към Kelsen Group. Ferrero Group - семейният бизнес със сладкарски изделия, също инвестира отвъд тях, като приключи сделка за 1,3 милиарда долара с производителя на бисквити и зърнени закуски Kellogg.

55-годишният Джовани, изпълнителен директор на Ferrero Group, притежава и контролен пакет акции в Alba - базирана в Италия компания, която сега се оценява на 23 милиарда долара според Bloomberg Billionaires Index.

Общото богатство на семейство Фереро се оценява на близо 33 милиарда долара, показват данните от индекса на милиардерите на Bloomberg.