Най-богатите 2000 имат повече от най-бедните 4,6 млрд. души в света заедно

Актуални новини
18:45 - 20 Януари 2020
1996
Най-богатите 2000 имат повече от най-бедните 4,6 млрд. души в света заедно

Най-богатите 2153 души в света са контролирали повече средства от най-бедните 4,6 млрд. от човечеството, взети заедно през 2019 г. Това става ясно от изследване на неправителствената организация "Оксфам", цитирано от Ройтерс.

В доклад озаглавен „Време е да ни пука“ от "Оксфам" твърдят, че жените по света работят по 12,5 млрд. часа всеки ден, без да получават заплащане и признание за труда си. Те изчисляват, че ако трудът им бъде заплатен това ще се равнява на 10,8 трилиона долара или три пъти повече от целия световен технологичен сектор.

Двадесет и двамата най-богати мъже имат по-голямо състояние от всички жени в Африка (на континента живеят 1,34 млрд души в момента – б.р.).

„За нас е важно да наблегнем на факта, че скритият двигател на икономиката всъщност е свързан с неплатените грижи, полагани от жените. Това трябва да се промени“, казва Амитаб Бехар, изпълнителен директор на "Оксфам" Индия.

Организацията настоява, че правителствата трябва да направят възможно „преди всичко“ богатите да плащат данъците си, което от своя страна да доведе до подобрения като увеличаване на достъпа до чиста вода, здравеопазване и по-добри училища за обществата.


Според "Оксфам", ако най-богатият един процент от човечеството, плати само 0,5 процента допълнителен данък върху богатството си през следващите 10 години, това би стигнало за създаване на 117 милиона работни места в сектори като грижи за възрастни хора и деца, образование и здравеопазване.

По традиция годишният доклад на "Оксфам" излиза в навечерието на започващия днес Световни икономически форум в Давос, където се срещат представителите на икономическия и политическия елит.

Българското правителство ще бъде представено от премиера Бойко Борисов, който ще остане в Давос до сряда, съобщи пресслужбата му. Той ще вземе участие в дискусии за Западните Балкани, Централна и Източна Европа и за предизвикателствата пред конкурентоспособността на европейската икономика, пише „Свободна Европа”.