Най-богатият китаец прави спрей срещу ковид

Личности
13:53 - 10 Януари 2021
3810
Най-богатият китаец прави спрей срещу ковид

Американската новинарска агенция Bloomberg публикува списък с най-печелившите компании в годината на коронавируса – 2020. На трето място там е китайският предприемач Жонг Шаншан.

Той стана най-богатият китаец в страната миналата година благодарение на компанията си за минерална вода. Също така той ръководи медицинска компания, която възнамерява да въведе на пазара ваксина срещу коронавирус под формата на спрей за нос.

Кризата с коронавируса причини смут на стоковите борси. Но имаше и няколко предприемачи, които успяха да умножат активите си по време на пандемията, въпреки или именно поради вируса. В списъка на американската агенция Bloomberg петимата победители през 2020 г. са спечелили 325 милиарда долара.

Освен известни хора като шефа на „Тесла“ Илън Мъск, който е умножил богатството си с 129 милиарда и шефът на „Амазон“, Джеф Безос – увеличил състоянието си със 72,7 милиарда долара, на трето място се нарежда предприемач, чието име не е познато.

Китаецът Жонг Шаншан само през 2020 г. е спечелил 63,1 милиард долара. С общо състояние от близо 70 милиарда той е най-богатият човек в Китай и далеч по-заможен от интернет милиардерите Пони МА (Tencent) и Джак Ма (Alibaba).