Най-дългия мост в света строи Турция

Оцветяват съоръжението в цветовете на знамето, то свързва азиатската и европейската част

Новини
10:33 - 26 Септември 2021
10086
Най-дългия мост в света строи Турция

Турция строи най-дългия висящ мост в света. Той ще е 5 км, ще е в цветовете на турското знаме и ще свързва европейската и азиатската част в държавата.

Строителите до момента са поставили 67-а от планираните 87 палуби на моста Чанаккале при Дарданелите, с цел да завършат присъединяването на моста към пътя, който свързва Азия и Европа.

Откриването на строителния обект е планирано за 18 март 2022 г., когато е и 107-ата годишнина от победата в Чанаккале. 

Около 5000 работници, включително 650 инженери, работят денонощно на строителния обект, обяви Анадолската агенция. 

67-та палуба, която е с дължина 48 м и ширина 45 м, е поставена успешно на мостовия път на 15 септември. До края на месеца ще се монтират и останалите 20 панела. 

Дължината между двата крака на моста е точно 2023 метра, което ще символизира 100-годишнината на турската република, навършвани през 2023 г. Общата дължина на свързващото съоръжение с прилежащите виадукти е близо 5 километра. 

„Мостът е оцветен в цветовете на турското знаме - червено и бяло“, съобщава агенцията. Също така, върховете на кулите на съоръжението ще изглеждат като оръдия, които символизират победата при Дарданелите.

Обектът ще свързва района Лапсеки на Чанаккале от азиатската страна и квартала Гелиболу от европейската страна.

Мостът представлява основен елемент от АМ „Къналъ-Балъкесир“, дълга 354 км и струваща $2,8 млрд. долара, която ще съедини автомагистралите О-3 и O-7 в Източна Тракия с O-5 в Анадола. 

С дължината си от 2023 м мостът ще надмине „колегата си“ Акаши Кайкьо в Япония с 32 м и ще стане най-дългият висящ мост в света. 

Двете опорни колони са високи по 318 м, което го прави втори по височина в Турция след другия Явуз Султан Селим.

На платното ще има шест ленти за движение (по три във всяко направление) като част от автомагистралата, а също по две пешеходни пътеки от всяка страна за обслужване. 

Министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу обяви, че таксата за преминаване  "Чанаккале 1915" ще бъде 15 евро. 

В момента с настоящия фериботен график се начислява такса от 85 лири за автомобилите, което е около 8 евро. 

Министърът допълни, че 30-минутното пътуване сега, ще бъде намалено на 6 минути с въвеждането на моста в експлоатация.