Най-дългото завръщане

Топ
17:20 - 30 Май 2022
3885
Най-дългото завръщане

Годината е 1999-а. Манчестър Юнайтед сваля Арсенал от трона в Англия в годината, когато побеждава Байерн Мюнхен в онзи луд финал на Шампионската лига на „Камп Ноу“ в Барселона. В същото време исторически клубове като Чарлтън, Блекбърн и Нотингам Форест остават под спасителната линия и изпадат от Висшата лига.

Това е нещо доста странно за тима като Нотингам, който от създаването на Висшата лига през сезон 1992/1993 г. успява да завърши веднъж на трето и веднъж на девето място. Едва ли някой в Нотингам очаква изпадането в тогавашната Първа дивизия (второто ниво на Англия) да се превърне в един истински кошмар, който да прерасне в изгнаничество.

В първите години от ерата на Висшата лига Форест редува силни и слаби сезони. Още през 1993 г. „червените“ завършват на 22-ро място и се сбогуват с елитния си статут. Година по-късно тимът, воден от Франк Кларк, отива на „Лондон Роуд“ за мач срещу Питърбъро, победа срещу който ще гарантира промоция. Повече от 8000 фена на Нотингам пропътуват разстоянието до столицата за този мач. След последния съдийски сигнал те ликуват, след като гостите печелят с 3:2 благодарение на два гола на звездата Стан Колимор.

Нотингам се завръща във Висшата лига с гръм и трясък и през сезон 1994/1995 г. завършва трети и се класира за евротурнирите. На следващата кампания тимът стига до 9-о място, а в Европа е елиминиран от Байерн Мюнхен.

През 1997 г. отборът завършва на 20-о място и отново се сбогува с елитния си статут. Както и при първото си изпадане, Нотингам бързо се вдига и след като в края на сезона победи опашкаря Рединг с 1:0 се върна във Висшата лига.

След само сезон в най-високото ниво на английския футбол, Нотингам отново изпада. Този път обаче, Съдбата не е така благосклонна към отбора и той трябваше да чака тези така дълги за феновете 23 години, преди отново да се пребори за място във Висшата лига.

Този край на изгнаничеството бе сложен от тима на Стив Купър, който победи Хъдърсфийлд с 1:0 на „Уембли“ във финалния бараж за влизане във Висшата лига и отново е сред най-големите. Двукратният европейски клубен шампион бе извън елита на Англия цели 23 години.

По този начин „The Tricky Trees“ се превърнаха в отбора, който след отпадането си от Висшата лига, се нуждаеше от най-дълго време, за да се завърне – от 1999 до 2022 г.

В тези 23 сезона клубът, който е ставал шампион, на два пъти е вдигал Купата на ФА и има общо 12 големи трофея във витрината си, трябваше да се справи и с изпадането в третото ниво на английския футбол през 2005 г. Сега обаче, феновете на Нотингам отново гледат с надежда към бъдещето, което ще срещне отбора с най-добрите в Англия.