Най-добрите по паркур в света ще се състезават в София

Може да гледате изпълненията до НДК на живо, входът е свободен

Новини
12:54 - 07 Септември 2021
1840
Най-добрите по паркур в света ще се състезават в София

Изгражда се трасе на територията на Националния дворец на културата (НДК) в София, където от 9 до 12 септември ще се проведе надпреварата по паркур в новия олимпийски цикъл.

Състезанието ще се проведе по две дисциплини – свободен стил и за скорост от точка А до точка Б – с директни елиминации, обясни пред Радио София легендарният атлет Йордан Йовчев. Фрий-стайлът е с различни елементи и трудности. Съдии ще определят прецизността и начина на изпълнение за сформиране на крайната оценка.

Заявка за участие в състезанието в София са подали над 75 спортисти от 23 държави. България ще бъде представена от Стела Паунова, Мартин Димитров, Йоан Досев, Алек Раев и Лъчезар Захариев.

Първият ден е за тренировки, следващите два дни ще се проведат квалификации, а финалите са на 11 и 12 септември.

За упражняване на паркур трябва човек да има добре развито чувство за пространствена ориентация. Активностите на открито привличат все повече млади хора. Най-важното е желанието, тренировките могат да се провеждат и в залите за гимнастика, допълни Йордан Йовчев.

По думите му в София ще дойдат най-добрите 8 в двете категории. Затова, който иска, може да гледа изпълненията до НДК на живо.

Входът е свободен.