Най-добрият ни университет няма сапун и топла вода

Общество
20:16 - 27 Септември 2020
11227
Най-добрият ни университет няма сапун и топла вода

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Атанас Герджиков призна в национален ефир, че в най-старото висше училище у нас и първо в световните класации посред пандемия няма нито тоалетна хартия, нито сапун, нито дори топла вода. 

"Опитвам се да възстановя топлата вода след 30-годишен недоимък и е много трудно", каза той в ефира на Канал 3, като съпостави бюджетите на СУ с тези на университетите от топ 100 и заяви, че ако за първия в класацията парите са от порядъка на 30-40 милиарда долара годишно, то дори за поставения под номер 100 в ранглиста бюджетът бил не по-малко от 1 млрд. 

Справка на Lupa.bg все пак показа неточност в твърдението на проф. Герджиков, тъй като Масачузетският технологичен институт в САЩ, който за поредна година е номер 1 в света, има на разположение за 2019 г. общо 7,6 милиарда долара. А стотният - Националният университет на Мексико - с малко под 30 милиона долара за тази година. За сравнение, бюджетът на Алма матер за тази година е малко под 25 милиона лева. 

На въпроса защо няма парно във Философския факултет и дали е ходил там, ректорът заяви, че има поредица проблеми. "Опитваме се да оправим всичко, но всичко струва пари. Надявам се тази зима да има и топло, и топла вода", обеща проф. Герджиков.

Иначе в навечерието на старта на академичната година, той обясни, че е дал автономия на факултетите да изберат сами формата на обучение - изцяло присъствена или смесена, като тези, занимаващи се с природни науки, категорично са заявили желание да имат реални лекции.