Най-големите икономики в света увеличават потреблението на въглища

Новини
16:30 - 22 Юли 2022
2962
Най-големите икономики в света увеличават потреблението на въглища

Въпреки всички усилия за премахване на глобална зависимост от въглищата, тя само се е увеличила. Основната причина, разбира се, е войната Русия Украйна. Наистина, енергията става все по-скъпа и повечето държави се връщат към надеждни, макар и мръсни източници на енергия.

Как това ще се отрази на вноса и износа на въглища в близко бъдеще? Първо, трябва да разгледаме фактите.

Енергийните проблеми оставиха много страни без избор в това отношение. В САЩ производството на въглища е нараснало значително спрямо миналата година. Въпреки че по-високите цени не се превръщат в увеличение на доставките, Администрацията за енергийна информация заяви, че производството е нараснало с 6%, спрямо първото тримесечие на 2021 г. Вътрешното потребление и износ на въглища в САЩ обаче са намалели с 4% през първото тримесечие на 2022 г.

Глобалното използване на въглища нараства поради енергийната криза в Европа. Китай също увеличи производството и потреблението на въглища, за да подпомогне икономиката,която изпадна в трудно положение.

Освен това Европейският съюз, изправен пред възможно ограничаване на доставките на газ от Русия, наскоро получи зелена светлина от Брюксел да увеличи използването на въглища през следващото десетилетие.

Европейската комисия изчисли, че ще бъдат използвани 5% повече въглища. Тази цифра обаче може да се повиши в краткосрочен план.

Според доклад на Reuters някои страни от ЕС, които иначе планираха да прекратят използването на въглища, увеличават на производството и генерирането на енергия от изкопаеми горива. Всъщност текущото търсене на въглища е толкова силно, че дори талибанското правителство в Афганистан повиши цената от 90 на 200 долара за тон. Този ход дойде, след като Пакистан прояви интерес към вноса на афганистански въглища. Новината предизвика голямо неудобство в Китай, където някои енергийни фирми заплашиха с блокада на вноса и износа на афганистански въглища.

Това краткосрочно търсене на въглища също повдигна въпроси относно по-ранните ангажименти на някои страни да ограничат производството в полза на "зелените" енергийни източници.

Според този доклад преди това ЕС се е ангажирал с целите си за нулеви нетни емисии за 2050 г. 27 страни планират да увеличат зависимостта си от ядрената енергия и възобновяемите източници. Европейските енергийни мрежи обаче все още са силно зависими от руския природен газ и въглища.

И докато нито една европейска страна все още не е отменила ангажимента си за постепенно премахване на въглищата до 2030 г.,

Германия, Австрия, Франция и Холандия наскоро обявиха планове за увеличаване на производството на електроенергия от въглища при вероятност Русия да спре доставките на газ.

И Китай, и Индия увеличават вноса на въглища

По-рано тази година Пекин ограничи цените на въглищата и настоя за повече производство на въглища. Вече 60% от енергията на страната идва от въглища. Разбира се, въгледобивните компании бързо са се възползвали от тавана на цените, за да увеличат производството. Сега Китай реши да увеличи вноса евтини въглища, за да подпомогне икономиката си и да преодолее временния недостиг на енергия.

Междувременно вторият по големина вносител на въглища в света Индия отбеляза рекордни доставки на топлинни въглища този юни. Всъщност вносът на въглища в страната е нараснал с 35% до 19,22 милиона тона през юни тази година. Това е с 56% над нивата, наблюдавани през юни 2021 г.