Най-големият балтийски завод за торове спира производство

„Ахема“ преустановява работа от септември заради поскъпването на природния газ

Новини
17:42 - 24 Август 2022
3119
Най-големият балтийски завод за торове спира производство

Непрестанно растящите разходи за електроенергия и газ в Европа взеха още една жертва.

Най-големият производител на азотни торове в балтийските страни литовският завод „Ахема“ (Achema) спира производство от септември заради поскъпването на природния газ. Това съобщи литовското национално радио LRT, позовавайки се на изказване на изпълнителният директор на предприятието Рамунас Миляускас.

„В настоящата пазарна ситуация повечето западни производители на торове са принудени да затворят своите фабрики и Achema не прави изключение. Рекордните цени на природния газ пряко влияят върху себестойността на производството, а цените на нашите торове стават неконкурентоспособни в сравнение с производството на американските и руските производители“, посочва Рамунас Миляускас.

По време на спирането част от служителите ще продължат да работят за осигуряване на поддръжка и защита на оборудването, а останалите ще бъдат освободени.

Природният газ е основната суровина за производството на азотни торове, като представлява около 70% от разходите.

Това е пореден завод, който „падна в капана“ на показващите се цени на синьото гориво.

Норвежката компания Norsk Hydro също планира да затвори завод за топене на алуминий в Словакия в края на следващия месец, а причината - цените на тока.

Фабриката Budel в Холандия, чийто оператор е Nyrstar на Trafigura Group обяви, че ще спре дейност от 1 септември „до второ нареждане“ със същия мотив.