Най-големият фонтан в света заработи в Дубай

“Палмовият фонтан” се намира в търговския център “Пойнте”

Новини
09:45 - 26 Октомври 2020
1891
Най-големият фонтан в света заработи в Дубай

Под небе, осветено от фойерверки, маскирани зрители се събраха, за да наблюдават как Дубай чупи рекорда за най-големия фонтан в света. Той се простира на площ от 7 327 квадратни метра, украсен е с 3 000 LED светлини, а 7 500 дюзи изхвърлят вода с височина до 105 метра.

“Палмовият фонтан” се намира в търговския център “Пойнте” на изкуствения остров Palm Jumeirahс с формата на палмово дърво, съобщи „Евронюз“.

Последната атракция на Обединените арабски емирства влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-големия фонтан в света.

Фонтанът ще работи целогодишно от сутринта до полунощ, а водните струи се активират на всеки три минути в различни цветове. Той ще има 20 различни шоу програми и ежедневно синхронизирана музика в различни жанрове като поп, класическа и арабска музика. Шоу ще има на всеки 30 минути.

Фонтанът е не просто източник на забавление, но и е екологичен.

“Използва се действителна морска вода, така че няма система за филтриране. Имаме наш морски отдел, който е фокусиран върху околната среда и морския живот, така че всичко е внимателно организирано, за да се гарантира устойчивост “, каза Гейл Сангстър, директор на „Nakheel Malls“ в търговския център.

Представител на Световните рекорди на Гинес заяви, че предишният рекордьор е държал титлата в продължение на 11 години, но тя е била разбита със 7 327-те квадратни метра на новия фонтан.

„Този фонтан е пример за нов шедьовър“, каза Шади Гаад, търговски директор на Книгата на рекордите на Гинес.