Най-големият хейтър на Меси: Той е една лъжа!

Лео е един наемник, който няма вече съотборници, твърди Жером Ротен, когото Зинедин Зидан определи преди време за свой наследник

Спорт
21:40 - 13 Март 2023
5361
Най-големият хейтър на Меси: Той е една лъжа!

Отпадането на Пари Сен Жермен от Шампионската лига от Байерн Мюнхен (след общ резултат 0:3) беше обект на заслужени критики. От популярните френски експерти най-възмутен беше Жером Ротен - бивш играч на парижани и на френския национален отбор, както и на Монако.

"На първо място обвинявам играчите. Не искам да ги виждам повече. Фактът, че имат три или четиригодишни договори, не означава, че клубът трябва да бъде в плен на тези играчи. Маркиньос, Верати, ако толкова много обичате ПСЖ, излезте, момчета! Големите клубове винаги имат изпълнителни футболисти, те са тези, които извеждат отбора на най-високо ниво. Проблемът е, че в ПСЖ те не стигат доникъде. Болно ми е да виждам клуба в това състояние. Но си казвам, че за да се промени ситуацията, ще е необходимо нещо повече от революция", заяви гневният Ротен.

Отделно от това 44-годишният Ротен, който прекара 6 сезона на "Парк де Пренс", каза нещо за Меси, което разбуни духовете във Франция.

"Меси не е нужен на ПСЖ, той не дава най-доброто от себе си за този отбор! Той каза, че се е адаптирал добре, но, скъпи мой, към какво си се адаптирал ти? Какво, да вкараш 18 гола и да направиш 16 асистенции срещу Анже и Клермон? Във важните мачове се изпаряваш!

Меси даде най-доброто от себе си на Световното първенство, видях го. Очевидно е, че националният отбор е друг въпрос, но трябва да покажеш известно уважение към клуба, който ти плаща толкова много пари. Разбира се, Меси има добра техника и визия на терена, които ще бъдат с него и когато стане на 50 години. Но в момента той не може да се мери с отбор от най-високо ниво."

Това далеч не е първият път, в който Жером Ротен притиска Меси. Понякога човек има чувството, че подобни критики са просто начин да привлече вниманието към себе си. Но изглежда, че истината е някъде по средата - Ротен е искрен в критиките си към аржентинската "десетка", а язвителните му фрази бързо се разпространяват из новинарските заглавия.

Ноември 2021 г. Реакция към Меси по повод отиването в Аржентина, след като пропусна два мача за ПСЖ заради контузия: "Това е шок, просто не го разбирам, това трябва да спре. Имаш контузия, не си играл в последните мачове и сега отиваш в националния отбор. Отишъл си, за да провериш контузията си, добре, но се концентрирай върху адаптацията в ПСЖ. Той може да се върне от националния отбор зареден или да се върне с контузия".

Януари 2022 г. Реакция за Меси, че не е информирал Маурисио Почетино за заразяването си с коронавирус: "Един треньор трябва да бъде уважаван, независимо от звездния му статус. Когато треньорът казва, че не знае къде е Меси, това означава само едно: Лионел не е вдигнал телефона или не се е обадил на треньора, за да обясни какво се случва. Това обяснява много неща.

Поведението на Меси е ужасяващо, то е шокиращо. Меси не уважава Почетино и заслужава да бъде осъден за това. Без уважение към треньора нищо няма да се получи и ПСЖ пострада много заради това през последните години."

Февруари 2022 г. Реакция за слабата статистика на Меси: "Лео не се отличава с нищо. Той е човек от друг клуб, животът му е Барселона. Същото важи и за града, той отива в Барселона през уикенда. Определено е най-добрият играч в историята, но вече не е същият, не може да играе както преди. Най-важното е, че няма добър отбор около себе си, няма съотборници. Това се отразява на адаптацията и на личния живот. Ето защо не мисля, че Меси ще остави същата следа в ПСЖ като Ибрахимович".

Февруари 2022 г. Реакция на поражението с 0:1 от Реал Мадрид в Шампионската лига: "Подписването на Меси беше грешка в селекцията. От гледна точка на продажбите на фланелки пристигането на такъв играч е страхотно, хората отиват да го видят. Но в спортен план той не носи нищо на ПСЖ. В мача срещу Реал Мадрид той беше основният виновник. Грешки, загуби, нереализирани дузпи - това може да се случи на всеки. Но вижте реакцията му - гледа си обувките и явно е недоволен от случващото се. Е, стандартите му изглеждат странни".

Март 2022 г. Реакция след отпадането от Реал Мадрид от Шампионската лига: "Неймар и Меси са отговорни за поражението. Аз се противопоставям на тази двойка наемници. Това е измама! Съжалявам, че казвам това за Лео Меси, но това е реалността - той просто се разхожда по терена. Някои казват, че се е опитвал да отнема топки. Смеете ли се? Той направи "спринт" от 10 метра. Другият пък съвсем изгуби всички топки. Да, казвам "другият", защото не обичам да произнасям това име (б.а. - става дума за Неймар). Меси, стига толкова! Неймар, стига! Те са проблемът. Неймар трябва да бъде изгонен от ПСЖ. Той няма да помогне отново в голям мач".

Март 2022 г. За перспективите на Меси в ПСЖ: "Скептичен съм, няма любовна история. Тя трябва да приключи през юни, така е по-добре за всички".

Февруари 2023 г. Реакция на евентуалното удължаване на договора на Меси: "Това е ужасна идея, ако го погледнем от гледна точка на изграждането на отбора. Удължаването на агонията на Лео е пълна глупост, особено като се има предвид увеличението на разходите за заплати. Не виждам защо трябва да се прави, особено от гледна точка на имиджа. През цялото време не е имало нито един мил жест от негова страна, той не иска да полага усилия. Разбиването на триото Меси - Неймар - Мбапе е приоритет за ПСЖ. Трябва да отстраним поне един от двойката Меси - Неймар. Лео не оправдава инвестицията, макар че е трудно да се каже това за играч, който е оказал голямо влияние върху историята на футбола. Той се чувства като сирак, след като напусна Барса. Дори и да не говори за това, можете да го видите на терена."

Март 2023 г. Още малко за Меси след поражението от Байерн: "Смятате ли, че подобна игра на Меси е нормална? Да, обвинявам го, защото той загуби всеки един двубой и не създаде никакви шансове. Критикувах Лео и бях критикуван за това в социалните мрежи. Но хайде, обяснете ми в какво е добър той.

Ако разбера, че е удължил договора си с ПСЖ, кракът ми няма да стъпи на "Парк де Пренс"! Заради хора като Меси клубът не може да подписва договори с нови играчи, защото фондът за заплати е огромен".

Ротен е изградил прекрасна кариера във футбола. Жером е роден в Париж, но започва професионалната си кариера в Каен. През Троа се озовава в Монако, където се доказва като един от най-обещаващите полузащитници в страната. През 2004 г. той участва във финала на Шампионската лига на Монако - и заедно с Деко се превръща в най-добрия асистент в турнира.

След един триумфален сезон в Монако Ротен преминава в ПСЖ за 11 млн. евро, които все още не са грандове на френския футбол. С идването на "шейховете" Жером първо е изпратен под наем, а след това продаден на Бастия. Полузащитникът играе шест сезона за ПСЖ, като печели купата на лигата и Купата на Франция.

Като част от френския национален отбор Ротен изиграва 13 мача и отбелязва един гол. В началото към него има големи очаквания - той заминава на Евро 2004, а Зидан дори го нарича свой наследник в националния отбор. Но след преминаването си в ПСЖ Жером губи формата си и в крайна сметка не успява да бъде включен в селекцията на отбора за Световното първенство през 2006 г.

През 2013 г., близо до края на кариерата си, Ротен се оказва в скандал - получава тримесечно отстраняване за това, че е правил прогнози за букмейкърска кантора за мачове във френската втора дивизия.

Две години след края на кариерата си Жером започва да се изявява редовно като експерт. Коментарите му са популярни с ярките си формулировки. Например, през 2015 г., преди мач от Шампионската лига, той заяви, че ПСЖ е способен да "удари" Челси. Но върхът на популярността си Ротен достигна през 2019 г., когато започна да дрънка от вътрешни източници първо за преминаването на Антоан Гризман в Барселона, а след това и за преговорите на Мбапе за нов договор с ПСЖ.

В същото време французинът редовно атакуваше суперзвездите от Лига 1. Не само Меси - по едно време Жером каза на Серхио Рамос да "млъкне и да работи", а Мбапе беше обвинен, че е прекалено егоистичен.