Най-големият ядрен реактор в ЕС е изключен след повреда

ЕС
14:07 - 20 Ноември 2023
2296
Най-големият ядрен реактор в ЕС е изключен след повреда

Най-големият ядрен реактор в Европа, финландският Олкилуото 3, беше спрян автоматично поради технически проблем, но се очаква да се върне към производство на 21 ноември след ремонт, предаде АФП.

"Блокът Олкилуото 3 беше в нормален производствен режим, когато повреда в турбинната инсталация автоматично спря производството на електроенергия в съоръжението. По време на повредата съоръжението е работило по предназначение", се казва в изявление на TVO.

"Установено е, че причината за повредата е неправилно функциониращо измерване на температурата в охладителната система на генератора", се казва в съобщението, като се добавя, че "инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност".

Европейският реактор с вода под налягане (EPR) от следващо поколение, построен от ръководения от французите консорциум Areva-Siemens, произвежда около 14 % от електроенергията във Финландия.

Той беше пуснат в редовна експлоатация през април 2023 г., около 18 години след началото на строителството и 14 години след първоначално планираното му пускане в търговско производство.

Подобно на няколко други проекта EPR, той беше засегнат от многократни забавяния на строителството и превишаване на разходите с милиарди долари.

С капацитет за производство на 1600 мегавата Олкилуото 3 е най-големият ядрен реактор в Европа, а украинската електроцентрала "Запорожие" със своите шест реактора е най-голямата ядрена електроцентрала.

През последните години ядрената технология се радва на нова популярност като начин за намаляване на въглеродните емисии.