Най-голямата детска книжарница у нас отваря врати в софийските хали (СНИМКИ)

Разнообразни културни и кулинарни събития ще се случват в обновения търговски център

Общество
18:40 - 22 Май 2024
7172
Най-голямата детска книжарница у нас отваря врати в софийските хали (СНИМКИ)

Най-голямата детска книжарница, създадена от Гринуич, отваря врати у нас в обновените Централни хали в София. Тя е разположена в сутерена, където е създадена и новата градска сцена за култура и изкуство. Новото арт пространство ще посреща посетителите с ежедневна програма от разнообразни събития.

Фокус в нея са образователните теми, свързани с културното наследство на София и района, изкуствата и културата с превес на младите и изгряващи артисти, кулинарната култура, свързана исторически със сградата и квартала, и детската програма, която ще се развива съвместно с най-голямата книжарница за детски книги Гринуич - Greenwich Junior.

Обновените Централни хали отварят официално врати на 23 май.

„Идеята е да организираме културен календар и активна културна дейност в пространството около археологическите разкопки на ниво минус 1, където е истинското духовно сърце на централните хали. Нашата основна цел е с отварянето на сградата, от началото на юни, да се развие открита сцена за култура и изкуства, и образователни проекти“, каза преди дни Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в „Кауфланд“, България.

По думите й почти всеки ден нещо ще се случва в халите, а достъпът до пространството за култура ще бъде абсолютно свободен и няма да е ангажиран с търговската зала. Пространство събира около 70 седящи места. Автор на идейния проект е арх. Мария Попмаркова.

„В сутерена има части от римската стена на Улпия Сердика, както и римска баня, доста красиво съхранена около нея. С помощта на Археологическия музей и с млади дизайнери направихме няколко експозиционни елемента, които пресъздават римското наследство“, разказа Георгиева.


„Обявяваме отворена покана към артисти и мениджъри за представяне на техни проекти, вътре в пространството. Одобрени проекти ще получат от нас безвъзмездно залата, техническото обезпечаване и комуникационна подкрепа. Ще определим няколко гранта, които ще получат проектите, събрали най-много точки“, каза Кремена Георгиева.


Kaufland България завърши мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София. Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв., а проектът за вдъхването на нов живот на емблематичната сграда беше съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.


Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи за всички клиенти от 7.00 до 23.00 часа всеки ден, като на разположение за тях ще бъдат близо 15 000 качествени и изгодни стоки, повечето от които от български доставчици и производители. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали.

На площ от малко над 4 дка се разкрива пълният обем и величие на емблематичната сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Клиентите ще могат да се потопят в 110-годишната история на културното наследство на Централни хали, докато пазаруват под една от най-емблематичните стоманени конструкции у нас.

Панорамна тераса с гледка към пълния обем на сградата ще изкушава клиентите с допълнителни предложения от сладкарница „Неделя“, традиционната готвена българска кухня от RepEat, вурстове и продукти от австрийската кухня от Wurststrasse и Obento Sushi с богатия си асортимент от суши, нудли, пролетни рулца и гьоза. 

На ниво „сутерен“ в сградата, новият собственик, с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена  на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне напълно безплатно и не е обвързано с покупка от търговската зона.

За удобство на клиентите ще бъде отворен и напълно обновеният паркинг към Централни хали, който е с капацитет от 69 паркоместа само за клиенти на търговските обекти в сградата. 


Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА