Най-голямата европейска банка с рекордна годишна печалба

Новини
13:30 - 21 Февруари 2024
1298
Най-голямата европейска банка с рекордна годишна печалба

Най-голямата европейска банка - HSBC Holdings, отчете рекордна годишна печалба, която въпреки това беше под прогнозите на анализаторите, тъй като увеличението на приходите от по-високите лихвени проценти беше компенсирано от солидно отписване от $3 милиарда за нейния дял в китайска банка.

HSBC, чиято пазарна стойност е 160 милиарда долара, отчете в сряда печалба преди облагане с данъци от 30,3 милиарда долара за 2023 г., което е ръст от 78% спрямо година по-рано, но по-лошо от оценката на брокера за 34,1 милиарда долара, пише Reuters.

Британският кредитор възнагради инвеститорите с ново обратно изкупуване на акции на стойност 2 милиарда долара и каза, че ще обмисли специален дивидент от 0,21 долара на акция през първата половина на 2024 г., след като продажбата му в Канада приключи.

Рекордно високата годишна печалба обаче беше помрачена от обезценка от 3 милиарда долара върху дела на банката в China's Bank of Communications.

Листнатите в Хонконг акции на банката паднаха с 3,4% в следобедната търговия.

Задълбочаващата се криза с недвижимите имоти в Китай има вълнообразен ефект върху глобалните банки с експозиция към икономика номер 2 в света, като HSBC направи най-голямото отписване досега сред чуждестранните си колеги.

Отписването на дела на кредитора в BoCom дойде след преглед на вероятните бъдещи парични потоци на китайската банка и перспективите за ръст на заемите и лихвени маржове, каза HSBC, на фона на по-нестабилното от очакваното икономическо възстановяване на Китай.