Най-голямата европейска икономика остава в рецесия до края на 2024 г.

Новини
14:37 - 14 Октомври 2024
2634
Най-голямата европейска икономика остава в рецесия до края на 2024 г.

Германската икономика е в рецесия и най-вероятно ще продължи да се свива до края на 2024 г., съобщи Bloomberg, позовавайки се на Ерик-Ян ван Харн, анализатор в холандската банка Rabobank.

„Няма очевидни признаци на промяна в тенденцията към свиване на германската икономика. Най-добрият сценарий в момента е да стигне дъното“, цитира експерта. Други анкетирани от Bloomberg икономисти са съгласни, че германската икономика е в "умерена рецесия". Според техните оценки БВП на страната през третото тримесечие на годината ще намалее с 0,1%, продължавайки тенденцията от второто тримесечие. Агенцията отбелязва, че причините за песимистичните прогнози са недостигът на работна ръка, липсата на доставки на руски енергийни ресурси, намаляването на разходите от най-големите компании в германската индустрия, както и спадът в търсенето на износ от ЕС в Китай.

През 2023 г. Германия стана единствената страна от Г-7, чиято икономика се сви. Така през 2023 г. спадът в икономиката ѝ е 0,3%. В същото време за 2025 г. експертите прогнозират лек ръст на БВП на Германия – с 0,8%.

Германската икономика преживява сериозна криза. По-рано водещи икономически институции в Германия коригираха надолу прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2024 г. Според тях БВП на Германия ще намалее с 0,1%. Германският БВП през второто тримесечие на 2024 г., като се вземат предвид ценовите, сезонните и календарните корекции, намалява с 0,1% спрямо първото тримесечие на 2024 г. Преди това Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия растеж на Германия през 2024 г. с 0,3 процентни пункта до 0,2%.