Най-голямата руска банка очаква 2023-а да е най-успешната ѝ година

Нетната печалба на „Сбербанк“, според руските счетоводни стандарти, само за октомври възлиза на 132,9 милиарда рубли

Новини
16:59 - 07 Декември 2023
1845
Най-голямата руска банка очаква 2023-а да е най-успешната ѝ година

Ръководителят на най-голямата руска банка "Сбербанк" Герман Греф заяви, че 2023 г. - по отношение на финансовите резултати, включително печалбата - ще бъде най-успешната година за кредитната институция.

По думите му, при стойност на показателя капиталова адекватност над 13,3%, Сбербанк планира да разпредели половината от печалбата си за дивиденти.

"Настоящата година ще бъде най-успешната за банката по отношение на печалбата и най-успешната по редица други показатели", казва Герман Греф по време на форума "Ден на инвеститора", пише "Комерсант".

Греф също така отбелязва, че "Сбербанк" е устойчива на външни шокове.

Тази година, на фона на намаляване на държавните субсидии и промени в параметрите на преференциалните ипотечни кредити, "Сбербанк" планира да повиши резервите си. В същото време Греф подчертава, че "Сбербанк" не вижда в това никакви критични последствия за ипотечния пазар в страната.

"На финансовия пазара има добър ценови резерв поради факта, че маржовете на предприемачите днес са много високи. Те могат да развиват жилищния пазар, без фактически да изразходват собствения си капитал, като използват средства от банки и индивидуални инвеститори. Пазарът стана много печеливш, строителните предприемачи имат големи печалби", казва Герман Греф.

Нетната печалба на "Сбербанк", според руските счетоводни стандарти, само за октомври възлиза на 132,9 милиарда рубли,

а за 10-те месеца от началото на годината тя е 1,26 трилиона рубли. Това означава, че разпределената като дивидент печалба ще бъде около 750 млрд. рубли. А през следващата година банката също очаква положителна динамика на развитие.