Най-голямата сделка в историята на България: "Виваком" продаден за рекордните 2,5 милиарда лева

Корпоративни вести
13:30 - 31 Юли 2020 (обновена)
13756
Най-голямата сделка в историята на България: "Виваком" продаден за рекордните 2,5 милиарда лева

БТК (позната още с търговската си марка "Виваком") се сдоби с шестия си поред собственик. Това е медийната група "Юнайтед Груп", в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, се вижда от данните, вписани в Търговския регистър. От компанията потвърдиха пред Lupa.bg, че имат нов собственик. Вероятно "Виваком" ще съобщи промените в собствеността си с официално съобщение в понеделник.

Премахнати са запорите, наложени преди това от синдиците на КТБ заради заем от банкрутиралата банка и от антикорупционната комисия.

Цената по сделката не е обявена официално, но според няколко източника, цитирани от в. "Капитал", става дума за 1,3 млрд. евро или около 2,5 млрд.лв. Това прави сделката най-голямата в най-новата българска корпоративна история. До този момент подобни суми не са плащани за компании, базирани в България. Факт е, че БТК декларира годишни печалби от по над 200 милиона лева в последните години, така че рекордно високата сума, броена за нея, може да бъде окачествена като "справедлива", коментират финансисти пред Lupa.bg 

Спас Русев купи БТК за 750 милиона евро и го продаде за 1,3 млрд. евро няколко години по-късно

Досегашният основен акционер Спас Русев обяви преди няколко месеца, че преди години той е купил мобилния оператор за 750 млн. евро. Той остава и в новия надзорен съвет на БТК. Освен него там са представители на BC Partners и "Юнайтед Груп" - Николаос Статопулос е изпълнителен директор на британския фонд, Стилианос Илиа е негов управляващ директор, Драган Шолак е основател на "Юнайтед Груп" , а петият човек в борда е Виктория Боклаг, която пък е главен изпълнителен директор на "Юнайтед".