Най-голямата сграда в Бразилия се превърна в капан за 5000 човека

Бразилският президент Жаир Болсонаро смята, че кризата с COVID-19 не е сериозна, но билдингът „Копан” предприема свои мерки, за да я спре

Топ
12:54 - 29 Април 2020
5419
Най-голямата сграда в Бразилия се превърна в капан за 5000 човека

Сградата Копан в Сао Пауло, Бразилия, прилича на вълна. Прилича ми на тилда, която стои над името на São Paulo. Със своите 1 160 апартамента масивната бетонна конструкция е най-голямата жилищна сграда в Латинска Америка. Дори има свой собствен пощенски код.

Проектирана като социален експеримент през 1950-те, сградата, с размер на град, предлага поглед отблизо към начина, по който 21 милионен метрополис се справя с изолацията по време на пандемията от коронавирус.

Сао Пауло е епицентърът на епидемията в Бразилия. От 5 април 1 528 320 бразилци са заразени с Covid-19, а загиналите са 1736. От починалите близо 800 души са от Сао Пауло. Подобно на други страни липсата на тестове означава, че броят на случаите по всяка вероятност е много по-голям. Според ново проучване случаите са може би седем пъти повече от официално съобщените. Здравният министър на страната, Луиз Енрике Мадета предупреди, че системата на здравното осигуряване вероятно ще се срине до края на април.

Прекарах последните две десетилетия да отразявам Латинска Америка като фотограф. В Сао Пауло дойдох в края на миналата година и сега съм в принудителна карантина наред с останалите жители на града.

Когато чух за Копан и историята на сградата усетих, че това е свят, който искам да разбера. И така, наех един от апартаментите и прекарах осем дни в снимане и опознаване на хората, които я наричат свой дом.

Копан е била мечтата на архитекта Оскар Нимайер, който иска да построи място за хората от всички прослойки на бразилското общество. И успява. Художници, магнати и прислужници са сред 5000 обитатели, живеещи в апартаментите, които варират от близо 30 до над 450 квадратни метра.

Сградата има около 102 служители. Подобно на човека, построил сградата, обитателите на Копан лонят към леви политически убеждения. Всяка нощ от прозорците си жителите удрят съдове, тигани в протест срещу начина по който сегашния президент се справя с пандемията.

Според президента Жаир Болсонаро че Covid-19 не е голям медицински проблем. Той го нарича „малкия грип“ и публично е изразил съмненията си относно броя взети жертви. Държи политически речи, в които насърчава хората да се върнат на работа. Неговите поддръжници изнасят посланието му по улиците: тази седмица докато скандираха, че коронавируса е лъжа, те блокираха линейките по улиците на Сао Пауло.

Болсонаро може да научи някои неща от Афонсо Селсо Оливейра, от Копан. От 1993 г. 80 годишният мениджър, когото обитателите наричат „ кмета“, организира различни събития в сградата, където живее от десетилетия.

Когато за първи път през януари чува за вируса той веднага затваря покрива на сградата, който обикновено е пълен със стотици посетители и нарежда тя да се почиства щателно. „Наредил съм на портиера да наблюдава от камерите кога хората използват асансьорите“, каза ми Оливейра. „Ако докосват повърхности почистващият персонал веднага почиства след тях.“

Мнозина смятаха, че Оливейра прекалява, но сега го считат за гений. Към момента на правенето на материала в Копан няма потвърдени случаи на коронавирус.