Най-известните съкровища, които все още не са открити

Нещо за четене
22:39 - 16 Май 2021
9615
Най-известните съкровища, които все още не са открити

По света все още има доста неоткрити съкровища, които чакат някой някога да ги намери. Ето 10 от най-известните, но все още неоткрити съкровища.

1. Съкровището на инките

За да бъде освободен от испански плен императора на инките Атауалпа, конкистадорът Писаро поискал огромен откуп. Той пожелал затворът, в който е бил държан Атуалпа, да бъде напълнен със злато за не повече от два месеца. Това на практика са петдесет кубически метра чисто злато! Инките започнали да събират всичко, което имат. Купчината скъпоценен метал нараствала с всеки изминат ден, но така и не успяла да запълни цялото помещение. Колкото и да убеждавал императорът мъчителя си, че всеки момент ще се събере цялото злато, Писаро го екзекутирал. Вестта за смъртта на императора спряла кервана от единадесет хиляди лами, натоварени с огромни кошове, пълни със злато…

2. Островът на съкровищата

Едно от най-търсените съкровища е също така това, описано от Робърт Луис Стивънсън в романа „Островът на съкровищата“. Всъщност този остров наистина съществува и се нарича Кокос, а някъде на него е заровена изкараната от Перу статуя на Мадоната в човешки ръст, изработена от чисто злато. Тя тежи 500 килограма и е украсена със смарагди и перли. Според непотвърдени данни там са заровени петдесет сандъка със златни свещници и украса за олтар, в която има вградени шестстотин големи топаза, двеста огромни смарагда и диаманта, а също така и 9000 златни монети.

3. Мините на цар Соломон

Въз основа на информацията в Стария завет, иманяри от стотици години се опитват да намерят легендарните мини, където златните жили нямали край. Смята се, че мините най-вероятно се намират на Арабския полуостров.

4. Светия Граал

Чашата от която Иисус пил по време на тайната вечеря.

5. Съкровището на Иван Грозни

Според историците известната библиотеката на цар Иван Грозни, все неоткрита, е само малка част от съкровището. Заедно с книгите били скрити и други големи богатства.

6. Съкровищата на Чингис Хан

Съкровището на Чингис Хан, което е било заровено заедно с него след смъртта му, трябва да се намира някъде в Централна Монголия. Но преди смъртта си Чингис Хан заповядал на гроба му да няма никакви опознавателни знаци. Неговата воля била изпълнена – над гроба му пуснали цял табун коне, а свидетелите и изпълнителите на погребението били убити.

7. Гробницата на Атила

Според легендата хуните облицовали ковчега на своя вожд и покорител на Рим със златни плочи и положили в гробницата му несметни богатства. Смята се, че гробът на Атила е някъде близо до днешна Будапеща.

8. Съкровището на тамплиерите

Съкровището на тамплиерите, което се е съхранявало , също е мечта на много златотърсачи. Смятало се е, че никой не може да проникне в крепостта, която била оградена с дълбок ров и където се съхранявало съкровището на тамплиерите. В замъка в покрайнините на Париж се пазела хазната на ордена на тамплиерите. Но огромните стени не могли да спасят рицарите от това. Със заповед на крал Филип Хубави, който не можел да спи заради златото, главата на ордена и сановниците му били обвинени в ерес и екзекутирани. Разочарованието му било огромно, защото се оказало, че съкровищата са скрити на тайно място от рицарите тамплиери. Все още не е ясно обаче къде са те.

9. Каретата на краля без земя Джон

Каретата с хазната на английския крал-неудачник паднала в тресавище. И тъй като не успял да преживее загубата, крал Джон се споминал на следващия ден. Потъналата карета е търсена много пъти, но без успех. През това време блатото пресъхнало, като площта на вече бившото блато е 450 хектара.

10. Златото на Маккена

Смята се, че близо до Бялата планина, до градчето Кенаб, има скрит каньон, който догоре е пълен със злато от изгубените мини на първите испански колонизатори. Този загадъчен тайник не може да бъде разкрит вече над 450 години, а стойността на златото се оценява на над 10 милиарда долара.