Най-лошите дебюти в историята на Висшата лига

Жоао Феликс, Евра и Саул Нигес са сред тях

Спорт
17:45 - 13 Януари 2023
2617
Най-лошите дебюти в историята на Висшата лига

Дебютът във Висшата лига е трудна перспектива дори за най-опитните професионални футболисти. Интензивността на първенството, очакванията на феновете, контролът в социалните мрежи - всичко това може да натежи на плещите на новите играчи.

И има много катастрофални дебюти на неподготвени или просто уплашени от случая играчи.

Кои играчи са имали възможно най-лошия старт на живота си в английската Висша дивизия?

Под светлината на прожекторите е кошмарният дебют на Жоао Феликс за Челси на 12 януари 2023-та, но ето 11 от най-лошите дебюти в историята на дивизията.

Жоао Феликс - Челси
Дебют, който започна и завърши противоречиво, Жоао Феликс няма да забрави бързо първия си мач за Челси. 23-годишният футболист беше привлечен под наем от Атлетико Мадрид на фона на постоянно нарастващия списък с контузени играчи в клуба и именно поради тази липса на офанзивна мощ той започна срещу Фулъм само ден след подписването.

През първото полувреме, което показа моменти на брилянтност - включително интелигентен шут през краката на Тим Рийм в началните минути, но второто се превърна в катастрофа.

Разгорещен от изравнителния гол на Челси веднага след почивката, Феликс се нахвърли високо върху десния защитник на "котиджърс" Кени Тете и веднага получи директен червен картон от съдията Дейвид Кут за своите действия.

Общо взето, португалецът изигра по-малко от 58 минути във Висшата лига, в резултат на което е принуден да пропусне следващите си три мача.

Саул Нигес - Челси
Първият мач на Саул за Челси даде тон на краткия му престой в Лондон. Испанецът, подписал под наем от Атлетико Мадрид през 2021 г., получи първия си старт във Висшата лига срещу Астън Вила.

Представянето му обаче беше толкова неумело, че Томас Тухел реши да го извади на полувремето. Неправилните пасове бяха темата на деня за Саул, като един от феновете на Челси определи представянето му като "боклук".

Топло посрещане във Висшата лига.

Патрис Евра - Манчестър Юнайтед
До края на кариерата му в Юнайтед малцина бяха обезпокоени от не особено впечатляващия дебют на Евра във Висшата лига. Французинът бързо се утвърди като един от най-постоянните изпълнители в лигата, печелейки титла след титла в продължение на осем години на "Олд Трафорд".

Малцина биха предвидили този резултат след дебюта му. Евра беше изнервен в дербито на Манчестър, като по-късно разкри, че е повръщал преди началото на мача.

Храната с паста и боб преди мача и липсата на опит в мачовете по обед се оказаха рецепта за катастрофа. Евра обаче бързо се адаптира към живота във Висшата лига и оставя съмнителния си дебют зад гърба си.

Жервиньо - Арсенал
Няма нищо по-лошо от директен червен картон в дебюта ти. Но именно това бе позорът, който Жервиньо претърпя при първото си излизане като играч на Арсенал.

В интерес на истината, повечето хора биха простили на новодошъл играч, който е бил разгневен от лудориите на Джоуи Бартън.

Полузащитникът на Нюкасъл и дебютантът на Арсенал се сдърпаха и последният хвана Бартън с размахана дясна ръка. Неизбежно той се възползва от това, като се свлече на земята, а Жервиньо беше отстранен.

Али Диа - Саутхемптън
Ако някой от футболистите от Висшата лига страда от синдрома на самозванеца, трябва само да изгледа кадри от дебюта на Али Диа за Саутхемптън през 1996 г.

Сенегалският нападател пристига, след като е препоръчан на шефа на "светците" Греъм Сунес от човек, представящ се за Джордж Уеа.

Саутхемптън решава да заложи на сравнително неизвестния нападател, като му предлага едномесечен договор, предполагайки, че преди това той е играл за ПСЖ и е участвал в националния отбор на Сенегал.

Той не беше направил нито едно от двете и когато се стигна до дебюта му срещу Лийдс, Диа беше безпомощен. Сунес го спря преди края на мача и повече не го видя.

Лоран Кошчелни - Арсенал
Още един дебютант на Арсенал, който се оказа прекалено ревностен и успя да се разпише. Лоран Кошчелни също беше изваден в един момент по време на първия си мач във Висшата лига срещу Ливърпул, но бързо се възстанови и продължи да играе.

Но скоро след това нямаше друг избор, освен да напусне терена, показан му бе червен картон за необмислено предизвикателство, което му донесе втори жълт картон.

Емануел Фримпонг - Арсенал
Какво е това с играчите на Арсенал и червените картони в дебютите им? Ексцентричният Фримпонг, също като Кошчелни, си изкара два жълти картона при първото си излизане във Висшата лига, по стечение на обстоятелствата също срещу Ливърпул.

Арсенал загуби с 0:2 в един от най-трудните периоди на Арсен Венгер като мениджър на клуба.

Димитри Фулкие - Уотфорд
"Кой?" - може би ще попитате. Дори феновете на Уотфорд може да се затруднят да си спомнят за Димитри Фулкие.

Изглежда, че "стършелите" имат безкрайна въртележка от играчи и френският десен бек беше изхвърлен от отбора, преди да успее да направи някакво впечатление.

Все пак той направи своя дебют при унижението с 0:8 от Манчестър Сити през 2019 г.

Фулкие беше изваден само 33 минути след началото на мача, когато неговият отбор губеше с 0:5. Не беше страхотно начало.

Тиаго Силва - Челси
Стабилен защитник на ПСЖ, неизменен титуляр за националния на Бразилия, опитен и сдържан, изключителен професионалист.

Това беше впечатлението, което феновете на Висшата лига имаха за Тиаго Силва преди преминаването му в Челси през 2020 г. И то беше точно.

Въпреки това централният защитник изглеждаше напълно неподготвен от жестокостта на първия си мач във Висшата лига. Той беше вцепенен, когато Уест Бром разкъса "сините" и поведе с 3:0 до почивката.

Това унижение сякаш не направи нищо друго, освен да пренастрои Силва, който оттогава е в най-добрата си форма.

Кристиан Негуай - Манчестър Сити
Преди да дойдат парите, най-вълнуващите попълнения на Ман Сити бяха хитри покупки за малко над 1 милион паунда.

През 2001 г. се очакваше пристигането на полузащитника Кристиан Негуай, за когото мениджърът Кевин Кийгън беше разказвал много.

Но дебютът му във Висшата лига продължи само три минути. Опасно предизвикателство към Маркъс Бент от Евертън доведе до червен картон и Негуай никога повече не се появи на терена.

Гари Флиткрофт - Блекбърн
Общата тема на този списък е, че отстраняването от игра при дебют е нежелано, но странно често срещано явление.

Червеният картон на Гари Флиткрофт е може би най-лошият от тях, най-вече заради това кой беше от грешната страна.

Младият полузащитник, само няколко минути след дебюта си във Висшата лига за Блекбърн, налетя на Дънкан Фъргюсън с летящ лакът.

За щастие Фъргюсън беше в прощално настроение и Фликтрофт се измъкна от стадиона с цената на живота си.