Най-малко 12 загинали при американска операция в Сирия

Сирийският президент Башар Асад неведнъж е осъждал американското присъствие в страната

САЩ
11:41 - 03 Февруари 2022
2184
Най-малко 12 загинали при американска операция в Сирия

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че частите за специални операции на САЩ са приключили успешно мисия за борба с тероризма в Северозападна Сирия. Няколко души, сред които и цивилни, са загинали в резултат на американското нападение в Северозападна Сирия, съобщи Ройтерс, като се позова на местни жители и активисти.

Свидетели, предпочели да запазят анонимност, разказват, че са видели части от тела, разпръснати около къща в село Атмех, град в провинция Идлиб. Те допълват, че при нахлуването са използвани хеликоптери, експлозии и картечен огън.

Точният брой на убитите все още не е известен, като Ахмад Рахал, журналист, посетил мястото, твърди, че е видял 12 тела. Според съобщенията други са били под развалините.

Местните жители описват нощния рейд в Идлиб като най-голямата операция след убийството на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади през октомври 2019 г.

Имало е поне една голяма експлозия. Един от хеликоптерите, участвали в рейда, е получил механична повреда и се е наложило да бъде взривен на земята.

Съобщенията за жертви идват малко след като говорителят на Пентагона Джон Кърби потвърди, че частите за специални операции на САЩ са извършили това, което той определи като "успешна" мисия за борба с тероризма в Сирия.

"Силите за специални операции на САЩ под контрола на Централното командване на САЩ проведоха контратерористична мисия тази вечер в северозападна Сирия. Мисията беше успешна. Няма пострадали американски военнослужещи. Повече информация ще бъде предоставена, когато бъде налична", каза Кърби в изявление.

Пентагонът не уточни коя е била целта, нито дали има убити или ранени терористи или цивилни граждани.

Въпреки че усилията на ИД да установи "халифат" в Ирак и Сирия се провалиха, САЩ поддържат военно присъствие в страната, като твърдят, че войските са там, за да осигурят "трайно поражение" на терористите. През октомври 2019 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще изтегли силите си от Сирия, но в крайна сметка се отказа от това. Той заяви, че "малък" американски контингент ще остане, за да "пази петрола", като също така заяви, че приходите от суровия петрол ще отиват за финансиране на кюрдските Сирийски демократични сили (СДС) и техните милиции.

Сирийският президент Башар Асад неведнъж е осъждал американското присъствие в страната, което той смята за незаконно, тъй като не е разпоредено нито от Дамаск, нито от ООН. Дамаск също така обвини САЩ, че се опитват да откраднат сирийския петрол.