Най-малко 17 загинали при сблъсъци в Южна Сирия

Повечето от загиналите са били членове на близките до властта групировки

Свят
16:13 - 28 Юли 2022
2433
Най-малко 17 загинали при сблъсъци в Южна Сирия

Най-малко 17 души бяха убити и десетки ранени в сирийската провинция Сувейда при сблъсъци между въоръжени жители и групировки, свързани с държавните агенции за сигурност, съобщиха активисти и местни медии в четвъртък, цитирани от Ройтерс.

Провинцията с преобладаващо население от мюсюлмани друзи остана до голяма степен защитена от кървавия конфликт, който опустоши останалата част от страната от 2011 г. насам, но там се провеждат спорадични протести заради влошаващите се икономически условия. Сирийското правителство упражнява по-слаб военен и административен контрол върху региона, отколкото в други, контролирани от централната власт области.

През уикенда отвличането на местен жител доведе до спонтанни блокади по пътищата, задържане на членове на подкрепяни от правителството групировки и обсаждане на техните бази, съобщи "Сувайда24".

"Това въстание избухна много внезапно с атаки срещу базите на тези въоръжени групи, които са подсилени с тежки оръжия", заяви местен антиправителствен активист пред Ройтерс.

Един жител на Атил, едно от селата, обхванати от боеве, каза, че сблъсъците са били толкова тежки, че не е могъл да напусне къщата си, за да вземе спешни медицински консумативи за сестра си.

"Това бяха 15 часа пълна война. Колите, слънчевите панели, резервоарите за вода - всички те бяха унищожени", каза жителят, който предпочете да използва първото си име Шади.

В резултат на боевете са загинали 17 души според здравните власти на провинцията, цитирани както от "Сувайда24", така и от проправителствения вестник "Ал Ватан"в четвъртък.

Повечето от загиналите са били членове на близките до властта групировки, както и членове на движение, свързано с религиозни фигури на друзите и известни като "Мъже на достойнството".

Сирийското правителство не е коментирало насилието, но "Ал Ватан" написа, че боевете са утихнали и в момента се водят преговори.