Най-малко 28 деца са убити при протестите в Иран

Иранското дружество за защита на правата на децата осъди силите за сигурност

Свят
14:32 - 12 Октомври 2022
1441
Най-малко 28 деца са убити при протестите в Иран

Най-малко 28 деца са били убити по време на протестите, обхванали Иран след смъртта на Махса Амини, а стотици други са задържани в затвори за възрастни, съобщиха правозащитни групи в страната и извън нея.

22-годишната Амини беше обявена за мъртва дни след като миналия месец прочутата нравствена полиция задържа иранската кюрдка за предполагаемо нарушаване на строгите правила за обличане на жените в ислямската република.

Гневът се разрази на погребението ѝ и се превърна в най-голямата вълна от протести в Иран от почти три години, въпреки репресиите, при които загинаха десетки хора, а стотици бяха арестувани.

Иранското дружество за защита на правата на децата осъди силите за сигурност за това, че са прибягнали до насилие срещу деца, които са протестирали в училищата и на улицата.

"Според статистиката, 28 деца са били убити при тези сблъсъци, повечето от които са се случили в изостаналата провинция Систан-Балучистан", се казва в изявление на базираната в Техеран група, публикувано на уебсайта ѝ в понеделник.

Тя разкритикува "семействата, които са държани в неведение относно местонахождението на децата си, делата, които се водят без адвокати, и липсата на детски съдии и полиция".

Групата заяви, че правителството "трябва да понесе отговорност" и да издири и накаже "всеки, независимо от ранга му, който е станал причина за насилие или тормоз над деца или за тяхната смърт".

На 5 октомври заместник-командирът на Революционната гвардия Али Фадави заяви пред ирански медии, че "средната възраст на задържаните в много от последните протести е 15 години".

Адвокатът по правата на човека Хасан Раиси заяви, че някои от арестуваните деца са били държани в центрове за задържане на възрастни наркозависими.

"Това е много обезпокоително", каза той в доклад, публикуван в сряда на базирания в Лондон новинарски уебсайт Iran Wire. Лицата "под 18-годишна възраст никога не трябва да бъдат задържани заедно с престъпници над 18 години... Това е законово изискване, а не препоръка."

Той добави, че "около 300 души на възраст между 12-13 и 18-19 години са задържани от полицията".

Ученици се присъединиха към протестите скоро след началото им в средата на септември, като момичетата свалиха хиджабите си, крещяха антиправителствени лозунги и изпочупиха изображения на ръководството на страната.

Агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ заяви в понеделник, че е "изключително обезпокоена" от съобщенията за "убити, ранени и задържани деца и юноши" в Иран.