Най-малко 50 убити след ракетения удар в Краматорск

Има починали и при вражеския обстрел в други градове в региона

Новини
08:57 - 09 Април 2022
4192
Най-малко 50 убити след ракетения удар в Краматорск

Расте броят на загиналите при ракетният удар по гарата в Краматорск. Потвърдено е, че жертвите са вече 52, а ранените – 109, съобщи началникът на Донецката областна военна администрация Павел Кириленко, цитиран от украинската информационна агенция УНiАН.

Има починали и при вражеския обстрел в други градове в региона, добави той.

„В Авдиевка руснаците убиха 5 цивилни. Четиричленно семейство е сред жертвите им. Друг човек загина в Угледар. Двама са ранени при атаките в Авдиевка, един - в Красногоровка и 1 в Угледар. Точният брой на жертвите в Мариупол и Волноваха все още е невъзможно да се установи“, добави Кириленко.

Според него по време на ракетния удар по гарата в Краматорск е имало хиляди хора, тъй като продължава евакуацията на украинците от Донецка област към по-безопасните западни райони в Украйна.

Ракетата „Точка-У“, която е използвана за атаката в Краматорск, не била вече на въоръжение в руската армия
Възникнаха обаче спорове кой е нанесъл ракетния удар по гарата в Краматорск, тъй като „Точка-У“ вече не били на въоръжение в руската армия.

Руските окупатори избраха такива ракети, за да обвинят Украйна за убийството на цивилни, каза пред украинската телевизия Апостроф военният експерт Олег Жданов.

„Те нарочно избират такива оръжия, за да ни обвинят. Остатъците от ракетата, които се виждат на снимката, наистина са от „Точка-У“. Това не е Искандер. Знаем, че въоръжените сили на Русия, когато ракетите "Калибър" свършат, ще извадят „Точка-У“ от склада. Има много доказателства, че тази ракетна система все още се използва от руснаците“, добави той.

Според него лесно може да се докаже кой е ударил гарата в Краматорск, като се установи посоката на полета и мястото, от което е изстреляна ракетата.

„Ракетата има сериен номер. По него може да определим датата на нейното производство“, заяви Жданов.

Междувременно от Министерството на отбраната на САЩ обявиха, че по мирните жители в Краматорск с „Точка-У“ са стреляли руснаците.

От Пентагона също така смятат, че за да атакува Краматорск, Русия ще използва 18-та мотострелкова дивизия, която е била сформирана през 2021 година.

Според Юрий Подоляка ударът е бил нанесен от 120 км от югозапад, където няма други войски, освен украински
В Краматорск е извършено ужасно престъпление, коментира роденият в Суми военен експерт, журналист и блогър Юрий Подоляка.

„Украинската войска използваха срещу гарата в град Краматорск, който е под техен контрол, оперативно-тактическа ракета „Точка – У“ и естествено обвиниха противника си. Когато се случи това, щатният пропагандист на режима в Киев Алексей Арестович обяви, че ударът е нанесен с руска ракета „Искандер“. Явно е избързал, защото се оказа, че ракетата е „Точка – У“, а такива на територията на Украйна руснаците нямат. Затова се наложи на властите в Киев бързо да си променят версията. Според тях руснаците са използвали тази ракета, за да обвинят Украйна“, добави той.

„Тока-У“ е съветска тактическа квазибалистична/балистична ракета с малък обсег. Тя е с обсег от 120 км. Такива имало и в България.