Най-малко 52 загинали след самоубийствен атентат в Пакистан

Свят
13:52 - 29 Септември 2023
1332
Най-малко 52 загинали след самоубийствен атентат в Пакистан

Самоубийствен атентат в Пакистан уби най-малко 52 души и рани повече от 50 в петък на религиозно събиране за отбелязване на рождения ден на пророка Мохамед в размирна провинция, граничеща с Афганистан, съобщиха здравни власти и полиция.

Никоя групировка не е поела отговорност за взривовете, които идват на фона на нарастването на атаките от екстремистки групировки в Пакистан, повишавайки залозите за силите за сигурност преди националните избори, насрочени за януари следващата година.

Часове след самоубийствения взрив в провинция Белуджистан, друг взрив избухна в джамия в провинция Хайбер Пахтунхва, която също граничи с Афганистан, казаха официални лица, убивайки най-малко двама души.

Покривът на джамията се е срутил при взрива, съобщи местната телевизия Geo News, като добави, че около 30 до 40 души са били блокирани под развалините.

Пакистан стана свидетел на възобновяване на атаките от страна на ислямистки екстремисти от миналата година, когато прекратяването на огъня беше нарушено между правителството и Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), организация на различни твърдолинейни сунитски ислямистки групи.

TTP, която извърши някои от най-кървавите атаки в Пакистан от създаването си през 2007 г., отрече да е извършила петъчната атака в Белуджистан.

Най-малко 58 души бяха ранени при взрива в Белуджистан, каза Абдул Рашид, областен здравен служител, добавяйки, че броят им може да нарасне, тъй като много хора са в тежко състояние.

Телевизионни кадри от последиците от нападението показаха стотици хора, които помагат на ранените.

"Атентаторът се е самовзривил близо до автомобила на заместник-началника на полицията", каза пред Ройтерс Мунир Ахмед, заместник-генерален инспектор на полицията.