Най-малко 55 загинали в наводненията в Япония

Около 80 000 спасители бяха изпратени в пострадалите през последните дни райони

Свят
11:22 - 08 Юли 2020
944
Най-малко 55 загинали в наводненията в Япония

Най-малко 55 души са загинали в предизвиканите от проливните дъждове в Япония наводнения и свлачища, предаде Франс прес.

Японската метеорологична агенция тази сутрин обяви състояние на максимална тревога за районите на Гифу и Нагано в планинската централна част на страната, а няколко часа по-късно понижи равнището на тревога с една степен.

"В тези зони валежите достигат невиждани равнища. Твърде възможно е вече да има природни бедствия, особено в районите с висок риск от наводнения или свлачища", каза японски синоптик.

Още в събота сутринта обширни райони от югозападния остров Кюшу бяха наводнени заради проливни дъждове, които предизвикаха и свлачища.

Говорителят на правителството Йошихиде Суга потвърди днес, че 52-ма души са починали от уикенда насам, като добави, че още трима души се смятат за загинали. Броят на жертвите може още да нарасне, тъй като десетина души продължават да са в неизвестност. Властите освен това проверяват дали други шест смъртни случая са свързани с лошото време.

Около 80 000 спасители бяха изпратени в пострадалите през последните дни райони, включително военни. Издадени са препоръки за евакуация на около 1,4 милион души.