Най-малко 8000 цивилни са убити при обсадата на Мариупол

Украйна
12:17 - 09 Февруари 2024
1285
Най-малко 8000 цивилни са убити при обсадата на Мариупол

Най-малко 8 000 души са загинали в боеве или по причини, свързани с войната, в продължилото месеци завладяване на Мариупол от руските сили - една от най-големите битки в почти двугодишната война между Русия и Украйна. Това твърди "Хюман Райтс Уоч" (Human Rights Watch), съобщава "Ройтерс".

Мариупол се превърна в нарицателно име за ужас по време на продължилата близо три месеца руска обсада за контрол над стратегическия пристанищен град между март и май 2022 г. Хванати в капан цивилни бяха принудени да погребват мъртъвците край пътя.

Докладът на Human Rights Watch се основава на сателитни и други изображения на гробове и е една от малкото независими оценки на броя на загиналите досега.

Украйна твърди, че десетки хиляди са били убити, но не може да даде точен брой без достъп до града, който понастоящем е под руски контрол.

ООН, която има наблюдатели на правата на място в Украйна, досега е регистрирала над 10 000 смъртни случая на цивилни в страната като цяло след нахлуването на Русия. Тя обаче уточнява, че все още не е успяла да потвърди твърденията за висока смъртност на цивилни в Мариупол поради ограничения достъп до града.

Русия категорично отрича да извършва жестокости или да атакува цивилни в Украйна.

Human Rights Watch отбелязва, че общият брой на жертвите може да бъде значително по-голям от настоящата оценка, тъй като е известно, че на някои места са погребани множество тела, а някои гробове може да не са обозначени.

Пълният доклад от 224 страници е озаглавен "Нашият град изчезна: Руското опустошаване на Мариупол, Украйна" и е съставен съвместно с неправителствената организация Truth Hounds и архитектурната SITU. Той се основава на около 240 интервюта с разселени жители на Мариупол.

HRW регистрира атаки, поразили гражданска инфраструктура, като болници, супермаркет и театър, където са се укривали цивилни. Организацията не е открила доказателства за украинско военно присъствие в тези обекти или в близост до тях, което според нея прави нападенията незаконни.

"Опустошението на Мариупол от руските сили се откроява като една от най-лошите глави от тяхното пълномащабно нахлуване в Украйна", заяви Айда Сойер, директор по кризи и конфликти в Human Rights Watch. Тя призова правителствата за разследване.

Докладът посочва десет души, "отговорни за командването", които трябва да бъдат в центъра на евентуални разследвания на военни престъпления.

Ден след публикуването на доклада говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че Москва все още не е разгледала оценката на Human Rights Watch за броя на жертвите в Мариупол, но обвини украинските сили, че са отговорни за много смъртни случаи на цивилни там.

Той упрекна украинските сили, че използват цивилни в Мариупол като живи щитове и че ги застрелват в гръб.

"Все още не сме имали време да се запознаем с доклада и не знаем за колко надеждна може да се счита тази информация", посочи Песков.

"Ние обаче сме наясно, че много цивилни загинаха от ръцете на неонацистите, които се опитваха да защитят Мариупол по това време. Те използваха цивилни като живи щитове, застрелваха ги в гърба. Това е, което знаем със сигурност", добави той.

Той не даде доказателства, които да подкрепят твърдението му, което вече беше отречено от Киев.