Най-малко четирима души са загинали в Румъния при наводнения

Актуални новини
15:08 - 14 Септември 2024
925
Най-малко четирима души са загинали в Румъния при наводнения

Най-малко четирима души са загинали в източната част на Румъния при наводнения, причинени от обилни валежи.

Засегнати от наводненията са 19 населени места в осем окръга в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку ще посети най-пострадалия - Галац, където четирима души бяха открити мъртиви. Там за по-малко от 24 часа са паднали над 150 литра на квадратен метър. На телевизионни кадри се виждат улици, наводнени с кална вода, тиня и други замърсявания, докато спасителните екипи извеждат пребиваващите на безопасни места. 

Хеликоптер "Блек Хоук“ е бил изпратен в Галац, за да съдейства при операциите по издирване и спасяване. Освен проливен дъжд е имало и силни ветрове - изкоренени са десетки дървета, които са повредили автомобили и са блокирали пътища.

Нивата на няколко реки в други центално- и източноевропейски държави са се повишили значително, след продължили няколко дни проливни дъждове, пише "Ройтерс". Според прогнозите още дъжд се очаква през почивните дни в Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Южна Германия и някои части на Австрия. В тези страни властите следят внимателно обстановката. Местните власти в няколко града по границата между Чехия и Полша предприеха евакуации, тъй като нивата на реките са над критичните. В чешката столица Прага, която пострада от катастрофални наводнения през 2022-а, са вдигнати укрепления.