Най-малко пет жертви e взела бурята Киърън, която връхлетя Западна Европа

ЕС
19:48 - 02 Ноември 2023
2962
Най-малко пет жертви e взела бурята Киърън, която връхлетя Западна Европа

Най-малко пет жертви е взела бурята Киърън, която връхлетя части на Западна Европа с рекордна скорост на вятъра - повече от 200 км в час.

Стихията е достигнала южната част на Нидерландия. Там е загинал един човек - ударен от паднало дърво. По същия нелеп начин е загинал и един човек в Белгия.

Бурята Киърън връхлетя и Британските острови със скорост на вятъра - 160 километра в час, а преди това във Франция взе две жертви. 

Във Франция бурята Киарън взе две човешки жертви, а над един милион домакинства останаха без електричество. Транспортът в Северна Франция все още е силно затруднен.

За Франция най-страшният епизод от бурята отмина, но много департаменти остават в оранжев код, изправени пред огромни щети.

Загинали са двама души: шофьор на камион заради паднало дърво и мъж, отнесен от балкона си. 16 са ранени, сред тях много пожарникари. Възстановяването на поразената електрическа мрежа е трудно, стотици хиляди още са без ток.

Бурята е съборила покриви, огради, стълбове, отнесен е върхът на стара църква, а в Брест се е счупил кран, за щастие без пострадали.

Пътищата в Бретан станаха недостъпни и движението е спряно, за кратко бе прекъснат и въздушният трафик на летището в Лил.

Постепенно се възстановява и трафикът в столичния район Ил дьо Франс, където много линии бяха спрени от предпазливост.

Според вътрешния министър Жерал Дарманен властите са успели да предотвратят още по-драматични последици.

Скоростта на вятъра на места е достигнала рекорд от 190 км/час, а на Айфеловата кула са измерени 114 км/час.