Най-масовият убиец на българите: Инсултът удря и 40-годишни с високо кръвно и лош режим

Тенденцията се обръща – жените получават по-често удар от мъжете

Здраве
23:00 - 20 Май 2024
8245
Най-масовият убиец на българите: Инсултът удря и 40-годишни с високо кръвно и лош режим

Все повече млади хора са поразени от инсулт. Те не обръщат внимание на високото кръвно налягане, пият повече алкохол и вземат наркотици. Срещаме все повече 40-годишни активни млади хора с инсулт - не толкова заради болестни прояви, а заради лош режим. Това коментира пред “24 часа” ръководителят на най-големия център за лечение на инсулти в УМБАЛ “Св. Анна” доц. Росен Калпачки. 49 853 българи са получили мозъчен удар през 2023 г., 4813 от тях са починали, каза специалистът по повод 14 май - европейския ден за информираност за инсулта.

“В последните 20 г. България е на челно място в света по смъртност от инсулт. На всеки 10 минути някой получава мозъчен удар у нас, а на час и половина един пациент умира, покосен от заболяването. Без никакви заобикалки това е най-сериозният убиец на българите”, коментира неврологът.

Трите най-изявени симптома, по които може да се познае инсултът, са:

увисване на устата, изтръпване и слабост в ръцете, нарушение в говора

Признаци са и загубата на равновесие и на зрение. Често мозъчният удар е придружен от гадене и повръщане.

“Инсултът не е заболяване, то е извънредна ситуация. Настъпва внезапно и ни прави неспособни да помогнем сами на себе си. Когато мозъчните клетки умират, мозъчната функция се губи”, обяснява д-р Георги Георгиев, зам.-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Всеки може да получи инсулт на всяка възраст. Най-малкият пациент е на 2 г. и половина, уточнява Георгиев.

По думите му има две групи рискови фактори - човека може да влияе на едните, на вторите - не.

Високото кръвно налягане - когато е над 140/90, може да се контролира с медикаменти. Човек с високо кръвно налягане може да живее точно толкова, колкото и човек без високо, категоричен бе зам.-председателят на АИА. Може да бъдат контролирани и сърдечните заболявания, пушенето, употребата на алкохол и наркотици. Липсата на движение и затлъстяването, високият холестерол, употребата на противозачатъчни също влияят на инсулта. Движете се по-често, наблюдавайте високия холестерол, съветва д-р Георгиев. Според него факторите, върху които не може да се влияе, са наследственост, пол, напредване на възрастта, предходен инсулт. Тенденцията се обръща – жените получават по-често инсулт, отколкото мъжете, каза още той.

Според доц. Калпачки вземането на лекарства повишава риска от инсулт, а младите все по-често пият хормонални медикаменти, както и такива за отслабване.

За инсулта има лечение, което е безплатно от 2005 година.

Най-модерното лечение - тромболиза и тромбектомия, се прилага в 50 звена у нас. Първите часове на инсулта позволяват пациентът да бъде закаран до болницата, за да може да му се влее лекарство, което разтваря получения съсирек и възстановява кръвотока, обясни Калпачки. По думите му 65% от пациентите, на които не е направена тромболиза, остават инвалиди.

С тромболиза инвалидите са 35% - двойно по-малко, категоричен бе началникът на неврологичната клиника. “Драстично се намалява процентът на инвалидите. Пет пъти повече пациенти си тръгват сами - без асистенция от близки”, обясни той.