Най-младият владика днес празнува рожден ден и имен ден

Митрополит Антоний отслужи литургия в катедралния храм “Св. княз Борис-Михаил Покръстител” в Берлин

Общество
14:17 - 17 Януари 2020
9954
Най-младият владика днес празнува рожден ден и имен ден

Най-младият български митрополит - Западно- и Средноевропейският владика Антоний има днес двоен празник - рожден ден и имен ден. Архиереят със светско име Живко Киров Михалев, се е появил на бял свят на 17 януари 1978 г. в Стара Загора, когато Православната църква почита паметта на Преп. Антоний Велики. 

Антоновден е белязал досегашния му жизнен път. На 17 януари 2003 г. той е ръкоположен за йеромонах от митрополит Дометиан Видински. 

Преди това бъдещият владика завършва основно образование в Стара Загора. От 1993 до 1998 година учи в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, която завършва с отличен успех и продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир, където е постриган за монах на 5 август 2002 г. под духовното наставничество на архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария.

Ръкоположен е за йеродякон на 18 октомври 2002 г. и за йеромонах на 17 януари 2003 г. от митрополит Дометиан Видински. След завърщването на академията, е назначен за ефимерий и преподавател в Пловдивската семинария под ръководството на ректора епископ Евлогий Адрианополски. По негово предложение на 21 ноември 2006 г. е отличен с офикията архимандрит от митрополит Неофит Русенски. По искане на митрополит Николай от 1 май 2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивската митрополия.


По предложение на владиката Николай на 23 март 2008 г. е ръкоположен за Константинийски епископ в пловдивския храм „Света Марина“ и е назначен за негов викарий в град Смолян. На 1 юли 2009 г. е назначен за ректор на Пловдивска духовна семинария. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западноевропейския митрополит Симеон. Остава на поста и при управляващия епархията митрополит Григорий Великотърновски, след приемането на оставката на митрополит Симеон през юни 2013 г. На 27 октомври 2013 г. е избран за митрополит на Западно- и Средоевропейската епархия на Българската православна църква със седалище в Берлин.

Дядо Антоний непрекъснато обгрижва българската православна общност в Германия, Австрия, Унгария, Швейцария, Великобритания, Франция, Италия, Испания и във всички останали европейски държави, които са част от голямата Западно- и Средноевропейска епархия. Владиката е и патрон на много благотворителни инициативи в Западна и Централна Европа.

Lupa.bg пожелава на Негово Високопреосвещенство здраве, бодрост на духа и благословение! На многая и благая лета, Владико Антоний!