Най-накрая: Правителството отпусна 780 000 лева за рушащия се паметник на Ботев във Враца

Статуята на поета в сърцето на града от години се руши

Култура
12:47 - 07 Юни 2024
5029
Най-накрая: Правителството отпусна 780 000 лева за рушащия се паметник на Ботев във Враца

Служебният кабинет осигурява 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца, съобщи премиерът Димитър Главчев. Правителственото решене е във връзка с писмо от община Враца до министър-председателя за финансова подкрепа.

Експертните оценки са, че състоянието на статуята е предаварийно.

Стоманената конструкция е силно корозирала, заварките между бронзовите листове са спукани или връзката между тях е компрометирана.

В писмото сe изтъква, че творбата на скулптора Владимир Гиновски се е превърнала в един от символите на град Враца, а и на цяла Бългйрия, но с ограничения си бюджет общината не е в състояние да извърши реставрацията.

Още преди седем години от Община Враца алармираха, че състоянието на архитектурно-скулптурния комплекс на площад „Христо Ботев" е тревожно. Времето и природните стихии са предизвикали ерозия както на каменните облицовки, така и на бронзовата фигура.

„Има изпочупени плочи, амортизирани, някои от тях са отлепени. Конструкцията на самия паметник на 5-6 места е пропукана и корозирала. Така че сме стартирали процедура за техническа оценка на състоянието на паметника“, каза още тогава кметът на Враца Калин Каменов.

От общината търсеха съдействие от Министерството на културата и водещи експерти, тъй като това е един от най-значимите исторически монументи у нас.

„Бронзовата статуя е напукана на няколко места. Плочите на трибуната са нагънати и разместени и са изключително опасни. Що се отнася до самата фигура, там трябва да се намесят конструктори, защото има видима пукнатина отгоре до долу. И нали разбирате, че там влиза вода и замръзва, и това повторение на цикъла ще разшири пукнатините“, заяви преди години и главният архитект на Враца Чавдар Спасов.